Huimata? 7 syytä, miksi saatat tuntea olosi pyörrykseksi ja kuinka voit lopettaa sen

Elämäntapa

Horoskooppi Huomenna

Pienet totsat ajattelevat, että on hauskaa pyöräillä, kunnes he menettävät tasapainon ja kaatuvat. Ja jos olemme rehellisiä, useimmat meistä ovat tunteneet huoneen pyörivän, kun olemme menneet nukkumaan liian runsaan alkoholin jälkeen.



Mutta kun huimaus iskee ilman selvää syytä, se ei ole vitsi ja voi olla todella heikentävää.



Meniere’s Societyn mukaan huimaus – tunne, että sinä tai ympärilläsi oleva ympäristö liikkuu tai pyörii – on oire useista erilaisista tiloista, joista monet ovat peräisin sisäkorvan vestibulaarisesta (tasapainojärjestelmästä).



Kaikkiin tyyppeihin ei liity liikkeen tunnetta – saatat tuntea vain pyörrytystä tai olla epävakaa jaloissasi.

Mutta on hyviä uutisia. Andrew Clements, Leicester Balance Centre, sanoo: Olipa huimaus kertaluonteinen tai pitkäkestoinen ongelma, lähes jokainen lievittää tai ainakin pystyy hallitsemaan oireitaan oikealla hoidolla.

Tässä on seitsemän syytä pyörivään päähän – ja kuinka lopettaa se.



1. Hyvänlaatuinen kohtauksellinen asentohuimaus

Mies, jolla on masennuksen merkkejä

(Kuva: PA)

Jopa 50 % meistä kokee tämän sisäkorvan ongelman (BPPV).



Andrew Clements selittää: Se johtuu siitä, että otoconia-kiteistä (osa mekanismista, jolla tasapainotamme ja aistimme painovoiman) roskat putoavat väärään osaan.
korvasta.

BPPV:hen liittyvät hyökkäykset kestävät vain muutaman sekunnin kerrallaan, mutta voivat olla vakavia ja toistuvia.

martin lewis itsenäisen ammatinharjoittajan apuraha

Klassisia provosoivia liikkeitä ovat makuuasennossa, sängyssä kääntyminen, ylös katsominen (esim. pyykin ripustaminen) tai alas kumartuminen.

Parempi olo Pään liikkeet, joita kutsutaan Epey-liikkeiksi, ratkaisevat usein ongelman siirtämällä kiteet takaisin oikeaan paikkaan korvassa. Tarvitset yleislääkärin tai erikoislääkärin käsittelemään liikkeet kanssasi, ja huimaus pahenee tilapäisesti ennen kuin paranee.

2. Ahdistus

Jos uimapäässäsi on muita hermostuneita oireita, kuten levottomuutta, sydämentykytystä ja kauhun tunnetta, ongelma on todennäköisesti ahdistus.

Voin paremmin Säännöllinen harjoittelu, tupakoinnin lopettaminen sekä alkoholin ja kofeiinin vähentäminen auttavat.
nhs.uk suosittelee myös CBT:tä (kognitiivinen käyttäytymisterapia) tehokkaaksi ahdistuneisuushoidoksi. Jos koet stressiin liittyvää huimausta, hengitä hitaammin ja syvemmälle ja keskity kaukaiseen kohtaan. Juo vähän vettä , koska lievä kuivumisesta johtuva huimaus voi tuntua pahemmalta, jos olet ahdistunut.

3. Matala verenpaine

Lääkärin leikkaus

Alhainen verenpaine voi aiheuttaa huimausta, varsinkin kun nouset ylös liian nopeasti istuma- tai makuuasennosta.

Voisi paremmin Jos tiedät, että olet altis tämän tyyppiselle huimaukselle, nouse aina hitaasti ylös. Alhainen verenpaine voi olla terve, mutta sulje pois kaikki taustalla olevat sairaudet lääkärisi kanssa.

4. Ikääntyminen

Huimaus ja epävakaus ovat todennäköisempiä, kun silmät, sisäkorvan vestibulaarijärjestelmä ja lihakset eivät enää toimi harmoniassa. Ikään liittyvät sydän- ja verisuoniongelmat voivat myös aiheuttaa huimausta vaikuttamalla verenkiertoon.

David Bake off 2019

Voi paremmin Pysy aktiivisena – tai chi -tunnit voivat auttaa Vestibular Disorders Associationin mukaan. Ja keskustele lääkärisi kanssa käyttämistäsi reseptilääkkeistä, koska monilla on huimausta sivuvaikutuksena – voit kokeilla vaihtoehtoja.

5. Anemia

Vaalea iho, väsymys ja uupumus ovat tavanomaisia ​​raudanpuuteanemiaan liittyviä oireita, mutta huimaus on toinen.

Ravitsemusterapeutti tohtori Sarah Schenker selittää: Syy anemiaan voi aiheuttaa pyörrytystä, koska rautaa ei ole tarpeeksi punasolujen ja hemoglobiinin tuottamiseksi, jotka toimittavat happea aivoille.

(Kuva: Getty)

Voida paremmin. Ota verikoe – jos olet aneeminen, sinulle on määrättävä suuriannoksinen rautalisä. Rautapitoisia ruokia ovat lammas, naudanliha, vihreät vihannekset ja pähkinät. Vältä kupin juomista aterioiden yhteydessä, koska tee häiritsee raudan imeytymistä.

6. Korvatulehdus

Bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa huimausta, pahoinvointia ja tilapäistä kuulon heikkenemistä sisäkorvan tulehduksen, joka tunnetaan nimellä labyrinttitulehdus.

Voi paremmin Antibiootit auttavat, jos se on bakteeriperäistä, mutta virusinfektioissa huimausta ja pahoinvointia hillitsevät lääkkeet – esimerkiksi vahvat antihistamiinit – ovat ainoa tapa hallita oireita.

7. Menieren tauti

Jos saat huimausta, johon liittyy korvan täyteyden tunne ja tilapäinen kuurous, sinulla voi olla Menieren tauti, joka johtuu nesteen paineen noususta korvassa. Tinnitus (äänet korvassa), kuulon heikkeneminen ja tasapainohäiriöt voivat seurata kuukausia ja vuosia.

Voi paremmin Menieren hoidossa pyritään vähentämään ja hallitsemaan oireita lääkkeillä ja harjoitteilla. Vähäsuolainen ruokavalio voi auttaa vähentämään nesteen kertymistä korvaan.

Koska Selman

Koska Selman

Minulla oli BPPV päähän törmäyksen jälkeen

Luoteis-Lontoosta Stanmoresta kotoisin oleva Karena Selman sai pelottavan huimauskohtauksen, vaikka hän oli 70-vuotias ja terve.

Tunsin oloni niin kamalalta, että luulin saavani aivohalvauksen. Menin yläkertaan nukkumaan, kun huone alkoi pyöriä. Tuntui kuin olisin hypännyt laskuvarjolla taivaalta.

Tuskin uskalsin nostaa päätäni tyynyltä, ja minun piti huutaa vammaisen mieheni saadakseni apua. Ensihoitajat yrittivät saada minut ambulanssiin, koska olin niin epävarma.

jouluillallinen purkissa

Sairaalassa tehdyt erilaiset skannaukset ja testit sulkivat pois mitään pahaenteistä, ja minulle kerrottiin, että se oli BPPV – johtui luultavasti iskusta päähän muutama päivä aiemmin.

Hoitooni kuului 10 minuuttia, kun ENT-konsultti katsoi silmiini ja liikutti päätäni edestakaisin saadakseni roskat korviini takaisin paikoilleen. Kuvat seinällä liikkuivat, kun hän oli lopettanut, mutta minua alkoi huimata pian sen jälkeen.

Tarvitsen pidempiä asiantuntijatasapainoharjoituksia päästäkseni täysin takaisin jaloilleni, mutta en ole koskaan toistunut. Jos tekisin, istuisin suorassa jossain turvallisessa paikassa, sillä kyljellään makaaminen hyökkäyksen aikana pahentaa tilannetta.

Kuinka parantaa terveyttäsi
Luetuin
Älä missaa

Katso Myös: