Perustuuko Line of Duty tositarinoihin? Sairastavat ja traagiset rikokset, jotka inspiroivat juonia

Tv Uutiset

Horoskooppi Huomenna

Line of Duty saattaa olla täysin kuvitteellinen, mutta monet tarttuvista tarinoista ovat itse asiassa inspiroineet todellisuudesta.



AC-12 ei todellisuudessa ole olemassa, mutta se perustuu samanlaisiin korruption vastaisiin toimialoihin, jotka toimivat eri puolilla maata, kun taas esityksen luoja Jed Mercurio on selittänyt, miten hän sai ideansa.



Met Policein oma versio AC-12: sta, joka tunnettiin ensimmäisen kerran nimellä A10 70-luvulla, on nyt nimeltään Professional Standards (DOS).



Koska yksiköstä tiedettiin niin vähän, se tunnettiin aiemmin nimellä 'aavejoukko'. ennen kuin se nimettiin uudelleen A10: ksi, muutettiin sitten CIB1: ksi ja myöhemmin CIB2: ksi.

Viaton miehen ammunta tosielämässä inspiroi Mercurioa kirjoittamaan ensimmäisen sarjan Line of Duty - avausjakson alussa hyvin samanlainen tapaus, johon Steve osallistui.

barbara windsor scott mitchell

Monet tarttuvista juonista ovat saaneet inspiraationsa väärennetyistä tosielämän rikoksista ja todellisista oikeuden väärinkäytöksistä, kuten Stephen Lawrencen murhasta ja Jean Charles de Menezesin ampumisesta.



Tässä on katsaus joihinkin tosielämän rikoksiin ja tragedioihin, jotka innoittivat Line of Duty -juonia.

Stefan Kiszko

Stefan Kiszko vietti 16 vuotta telkien takana murhasta, jota hän ei tehnyt

Stefan Kiszko vietti 16 vuotta telkien takana murhasta, jota hän ei tehnyt (Kuva: PA)



Kirjailija Jed Mercurio on sanonut, että hänen sarjan 4 tarina on saanut inspiraationsa Stefan Kiszkon tuhoisasta tositapauksesta.

Kiszko vangittiin perusteettomasti 16 vuodeksi koululaisen Lesley Molseedin murhasta, kun tappaja vapautui.

Entinen konservatiivien kansanedustaja Anthony Beaumont-Dark kuvailee koettelemuksiaan: ”Tämän on oltava kaikkien aikojen pahin oikeuden väärinkäsitys. Se aiheuttaa häpeää kaikille asianosaisille. ''

Kuvitteellisessa Line of Duty -tarinassa murhasta epäilty Michael Farmer, jolla on oppimisvaikeuksia, kamppaili kuulustelujen alla eikä hänen asianajajansa tukenut häntä asianmukaisesti.

DCI Roz Huntleyä, jota soitti Thandie Newton, painostettiin voimakkaasti syyttämään Farmeria, koska he tarvitsivat läpimurron tapauksessa, vaikka oikeuslääketieteen asiantuntija väitti, ettei hän ollut syyllinen.

'No, Britannian oikeushistoriassa on oikeastaan ​​todella merkityksellisiä esimerkkejä Stefan Kiszkosta', sanoi Mercurio selittäessään, mikä inspiroi joitain hänen juonistaan.

Farmerin kuvitteellisen hahmon tavoin Kiszkolla oli oppimisvaikeuksia sekä 12-vuotiaan henkinen ja emotionaalinen ikä.

Kiszko pidätettiin sen jälkeen, kun kolme tyttöä väitti, että hän oli paljastanut itsensä sopimattomasti heille päivää ennen murhaa, mutta myöhemmin he myönsivät valehdelleensa naurun vuoksi.

Koska tämä tapahtui vuonna 1975, ennen vuoden 1984 poliisi- ja rikostodistuslakia, Kiszkolla ei ollut oikeutta saada asianajajaa läsnä poliisin haastatteluissa, eikä häneltä kysytty, halusiiko hän, ja hänen äitinsä läsnäolopyyntö hylättiin .

Kiszko tunnusti tappaneensa Molseedin, mutta sanoi myöhemmin: 'Aloin kertoa näitä valheita, ja ne näyttivät miellyttävän heitä, ja painostus oli poissa minun osaltani. Ajattelin, että jos myönnän poliisille tekemäni teon, he tarkistavat sanomani, pitävät sitä valheellisena ja antavat sitten minun mennä. ''

Leeds Crown Courtissa heinäkuussa 1976 hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hän kärsi kauhistuttavia fyysisiä hyökkäyksiä vankilassa.

Tapaus aloitettiin uudelleen sen jälkeen, kun hänen äitinsä valitti asiasta ja Kiszko vapautettiin vuonna 1992, mutta 12 kuukauden kuluessa hän kuoli 41 -vuotiaaseen sydänkohtaukseen.

Tutkimus selvitti poliisin väärinkäytöksistä, ja vuonna 2007 DNA -testit osoittivat, että tappaja oli Ronald Castree, joka palvelee nyt elämää telkien takana.

Jimmy Savile

Steve katsoo Savilea näytöltä

Steve katsoo Savilea näytöltä (Kuva: ITV)

Jimmy Savile on todella nähty näytöllä useiden Line of Duty -jaksojen aikana.

Brittiläistä tutkimusta seksuaalisen hyväksikäytön väitteistä Savilen uhrien tultua esiin on käsitelty suoraan Line of Duty -lehdessä.

Kolmannen kauden aikana asianajaja Gill Biggeloe pyysi Ted Hastingsia luovuttamaan tapauksensa asiakirjat operaatiolle Yewtree, joten ne eivät olleet AC-12: n käsissä.

Ennen kuolemaansa kuvitteellinen kersantti Danny Waldren kirjoitti luettelon miehistä, jotka olivat käyttäneet häntä seksuaalisesti hyväkseen lapsena.

Vaikka he eivät puhuneet hänelle nimeltä, he jopa näyttivät valokuvan Jimmy Savillen kättelevän poliisia.

Nykyisen sarjan aikana kirjailijat ovat laajentaneet juonen toteamalla, että Gail Vellan kuvitteellinen hahmo tutki Savilen yhteyksiä poliisiin.

Viimeisessä jaksossa kuvitteellinen Vela sanoi: 'Nyt on julkisesti tiedossa, että Jimmy Savile loi suhteita ylempiin poliiseihin. Savile käytti näitä suhteita pelotellakseen ketään, joka yritti tutkia hänen rikkomustaan.

'Nyt ymmärrämme, mitä Savile sai irti näistä suhteista ylempiin poliiseihin, mutta mikä on tuntematonta ja tutkimatonta, on se, mitä nämä virkamiehet saivat pois suhteestaan ​​Savileen.'

Stephen Lawrence

Stephen Lawrence kuoli traagisesti 18 -vuotiaana

Stephen Lawrence kuoli traagisesti 18 -vuotiaana (Kuva: PA)

Stephen Lawrence sai surmansa provosoivassa hyökkäyksessä odottaessaan bussia ystävänsä kanssa vuonna 1993.

Orastavaa 18-vuotiasta arkkitehtiä puukotettiin useita kertoja ennen verenvuotoa Elthamissa, Kaakkois-Lontoossa, mutta vihjeistä huolimatta ketään ei syytetty.

Lähes neljä vuotta myöhemmin tutkinnan mukaan teini oli kuollut viiden valkoisen nuoren rasistiseen hyökkäykseen.

Heinäkuussa 1997 Macphersonin raportissa todettiin, että hänen kuolemansa selvitys joutui kohtaamaan institutionaalista rasismia ja johtajuuden epäonnistumista.

Vuonna 2012 David Norris ja Gary Dobson todettiin syyllisiksi Stephenin murhaan ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Kaksi muuta on vangittu huumekaupasta, kun taas yksi on pysynyt vapaana.

Näyttelyssä joukko valkoisia nuoria hyökkäsi rautatieasemalla murhan uhrin Lawrence Christopherin kimppuun ja oli myös arkkitehti koulutuksessa.

Jean Charles de Menezes

Jean Charles de Menezes

Brasilian Jean Charles de Menezes tappoi Met -poliisit (Kuva: PA)

Ensimmäinen Line of Duty -kohtaus sai inspiraationsa Jean Charles de Menezesin tappamisesta.

Näyttelyssä Steve Arnott työskentelee terrorismin vastaisessa yksikössä ja käskee ampuma -aseet ryöstää epäillyn asunnon.

He tekevät kuitenkin vakavan toiminnallisen virheen hyökkäämällä asuntoon 56 eikä 59, luulevat sitten vauvan valjaat pommiliiviksi ja ampuvat viattoman miehen kuolleena.

Heidän ylitarkastaja Phillip Osborne vaatii sitten joukkuetta valehtelemaan raporteissaan ja kertoo Arnottille olevansa 'valmis', kun hän kieltäytyy tekemästä niin.

Line of Duty -luoja Mercurio on sanonut, että hänen tarinaansa vaikutti de Menezesin ammunta heinäkuussa 2005, joka tapahtui kaksi viikkoa Lontoon 7/7 pommitusten jälkeen.

Brasilialaista miestä ammuttiin päähän seitsemän kertaa, kun häntä pidettiin virheellisesti terroristina.

IPCC käynnisti kaksi tutkimusta ja joulukuussa 2008 tutkinta palautti avoimen tuomion.

Tuomaristo hylkäsi poliisin kertomuksen de Menezesin kuolemasta ja päätti, ettei häntä ole laillisesti kuollut osana terrorismin vastaista operaatiota.

Daphne Caruana Galiela

Tutkiva toimittaja Caruana Galizia kuoli, kun voimakas pommi räjäytti auton ja tappoi hänet Bidnijassa, Maltalla, 16. lokakuuta 2017

Tutkiva toimittaja Caruana Galizia kuoli, kun voimakas pommi räjäytti auton ja tappoi hänet Bidnijassa, Maltalla, 16. lokakuuta 2017 (Kuva: X01097)

Tutkiva toimittaja Caruana Galizia kuoli, kun voimakas pommi räjäytti auton ja tappoi hänet Bidniassa, Maltalla, 16. lokakuuta 2017.

Hän kieltäytyi perääntymästä uhkauksista huolimatta, ja vuonna 2017 hänet tapettiin, kun hänen autossaan räjäytettiin pommi hänen talonsa lähellä.

Daphne murhattiin, kun hän oli kertonut tarinoita hallituksen korruptiosta, rahanpesusta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta maassa.

Murhasta syytettiin kolmea miestä ja yksi, Vincent Muscat, myönsi syyllisyytensä ja tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen.

Kirjailija Jed Mercurio vahvisti kuvitteellisen hahmon Gail Vellan, joka ammuttiin kuoliaaksi tutkittaessa poliisin korruptiota, perustuen maltalaiseen toimittajaan.

Jill antaa

Englantilainen TV -juontaja Jill Dando tapettiin kodin ulkopuolella vuonna 1999

Englantilainen TV -juontaja Jill Dando tapettiin kodin ulkopuolella vuonna 1999 (Kuva: Getty Images)

Gail Vellan kuoleman ja tv -juontaja ja toimittaja Jill Dandon kuoleman välillä on myös monia yhtäläisyyksiä huhtikuussa 1999.

Näyttelyssä AC-12 tutkii parhaillaan toimittaja Gail Vellan murhaa asiassa, joka on myös edelleen ratkaisematta.

Fiktiivisen Vella -murhan epäilty on Terry Boyle, jolla on Downin oireyhtymä ja joka esiintyi myös ensimmäisessä sarjassa, kun rikolliset, mutta ruumis pakastimessaan.

Haku hänen asunnostaan ​​paljasti kuvia hänen seinällään Vellasta, jota hän kuvaili kuulustellessaan 'mukavaksi naiseksi', ja Ted Hastings kuvaili häntä 'paikalliseksi outoksi'.

Dandon murhaa tutkivan poliisin esittämä varhainen teoria oli, että syyllinen oli pakkomielle.

Tämä johti heidät Barry Georgeen, joka esitti `` outoa palloa ''. ja sen todettiin kiinnostavan BBC: stä ja julkkiksista sekä Dandon kuolemaan liittyvistä sanomalehtien leikkauksista.

Entinen BBC: n sisäasiakirjojen kirjeenvaihtaja Danny Shaw sanoi: 'Osa juonista näyttää perustuvan Jill Dandon murhaan ja sen jälkeen pidätettyyn' outoon palloon '; julkkikset kiehtovat, ampuma-aseen jäänteitä löydettiin, tappaja-tyylinen murha. ''

George tuomittiin Dandon murhasta vuonna 2011, mutta hänet vapautettiin valituksen ja oikeudenkäynnin jälkeen kahdeksan vuoden vankeustuomion jälkeen. Asia jää ratkaisematta.

Line of Duty -päällikkö Mercurio sanoi: 'Se on mielenkiintoista - ja toinen on Barry George, joka tuomitsi Jill Dandon murhasta ja vapautettiin siitä. Joten Ison -Britannian järjestelmässä on todella, todella merkityksellisiä korrelaatteja. '

Kun joudutaan tuleen, koska käytit termiä 'oddball & apos; Käsikirjoituksessa Mercurio huomautti, ettei se liittynyt oppimisvaikeuksiin.

'Draama käyttää termiä viittaamaan Dandon tapaukseen, ei oppimisvaikeuksiin. Teemme yhteistyötä lukuisten poliisin neuvonantajien kanssa ', hän selitti.

Christopher Alder

Christopher Alder laskuvarjo rykmentin univormussa

Christopher Alder laskuvarjo rykmentin univormussa (Kuva: Lehdistöjärjestö)

Christopher Alder oli Falklandin sodan sankari, joka kuoli poliisin pidätyksessä vuonna 1998 37 -vuotiaana.

Häntä lyötiin pubihyökkäyksessä ja hän mursi päänsä jalkakäytävän reunalle, minkä jälkeen Humbersiden poliisi vei hänet sairaalaan ennen pidätystä.

Viranomaiset vangittiin kuvamateriaalilla, joka pilkkasi häntä ja teki apinan ääniä hänen makaamassa.

Viisi virkamiestä tuomittiin murhasta ja väärinkäytöksistä, mutta heidät vapautettiin.

Vuonna 2004 neljä tapaukseen osallistunutta virkamiestä joutui varhaiseläkkeelle stressin vuoksi, ja heille maksettiin yli 44 000 puntaa sekä poliisin eläkkeitä.

Tämä inspiroi nykyisen sarjan tarinaa, jossa poliisit ottivat nuoren arkkitehdin poliisin huostaan ​​ja hän kuoli solussaan käsittelemättömästä kallonmurtumasta.

Chloe paljasti myös, että poliisit pilkkasivat häntä, jotka pilkkasivat häntä apinoiden äänillä, hämmästyttävän samankaltaisena kuin Christopher.

Sir Cliff Richard

Cliff Richard

Fanit uskovat, että oli viittaus Sir Cliff Richardiin (Kuva: ITV/REX/Shutterstock)

Tämän sarjan jaksossa 2 viitattiin BBC: hen kuvatessaan poliisin hyökkäystä vanhuksen poptähden kotiin.

Fanit linkittivät sen välittömästi Sir Cliff Richardin tapaukseen, kun toistettiin vanhaa kuvamateriaalia yhdestä Gail Vellan raportista.

Hahmo sanoi: 'Sen sijaan, että seurasi syyllistyneitä poliiseja, teidän tiedustelupalvelunne tutki julkkiksia ja VIP -henkilöitä maksutta.

'Viranomaiset tekivät epäilemättä yhteistyötä BBC: n kanssa, jotta uutishelikopteri pystyisi kuvaamaan jälleen vanhuksen poptähden kodin etsintää ilman maksua.'

Poliisi teki ratsian Sir Cliffin Berkshiren kodissa vuonna 2014 väärien seksuaalisen väkivallan väitteiden jälkeen. Häntä ei koskaan pidätetty ja tapaus lopetettiin kaksi vuotta myöhemmin.

BBC esitti helikopterimateriaalia hyökkäyksestä. Sir Cliff nosti syytteen yksityisyyden loukkaamisesta ja voitti 210 000 punnan vahingot ja 2 miljoonan punnan kulut.

Tosielämän Ted

Sir Robert Mark taisteli tosielämän korruptiota vastaan

Sir Robert Mark taisteli tosielämän korruptiota vastaan (Kuva: BBC/Bohemia Films/Alamy)

Aivan kuten kuvitteellinen päällikkö Ted Hastings in Line of Duty, yksi mies teki tehtävänsä vapauttaa Metropolitan Police kaikista huonoista omenoista.

Sir Robert Markilla, josta tuli poliisikomissaari vuonna 1972, oli hyvin samanlainen mantra kuin Tedin 'taivutetut kuparit'.

'' Hyvä poliisi on sellainen, joka saa enemmän roistoja kuin työllistää '', selitti Sir Robert, joka oli inspiraationa Line of Duty -sankarista.

Yhdessä ensimmäisistä teoistaan ​​Sir Robert perusti Britannian ensimmäisen korruption vastaisen poliisiyksikön A10-Line of Duty's AC-12: n tosielämän version.

Hän osoitti sormellaan CID -etsijöitä, eliitti -ryhmää, joka oli aiemmin immuuni vastuuvelvollisuudelle ja valvonnalle, mikä teki hänestä epäsuositun hahmon.

'Taivutettu etsivä ei ainoastaan ​​ole väärintekijä, hän ei vain tee korjaamatonta vahinkoa ihmisryhmälle, joka ei juurikaan ansaitse tuhoa tällä tavalla, vaan hän vahingoittaa yleistä luottamusta ja tuomioistuimen ja poliisi ', hän selitti.

'Minun mielestäni hän on aina ensisijainen kohde ja hän voi odottaa minulta armoa.'

Aivan kuten Ted, Robert ei ollut siellä ystävystymässä ja kertoi Met -virkamiehille, että he olivat rutiininomaisesti korruptoituneita eivätkä pelänneet päästä eroon niistä kaikista.

Kun häneltä kysyttiin, oliko uhka laittaa kaikki CID -virkamiehet tarvittaessa univormuun, hän vastasi: 'En pidä sitä uhkana. Pidin sitä johdon tosiasialausuntona. '

He jatkoivat tarmokkaasti pienintäkään johtoa ja viiden vuoden aikana A10 ja Sir Robert huuhtelivat ulos noin 500 taipunutta etsivää.

Todellinen poliisin reaktio

Pääkaupunkiseudun poliisikomentaja Dame Cressida Dick on arvostellut esitystä

Pääkaupunkiseudun poliisikomentaja Dame Cressida Dick on arvostellut esitystä (Kuva: PA)

Kaikki eivät ole olleet vaikuttuneita Line of Dutyn räjähtävistä poliisin korruption tarinoista.

Pääkaupunkiseudun poliisikomissaari Cressida Dick on järkyttynyt joukkojen sisällä olevista suurista salaliittoista.

- Olin täysin raivoissani siitä, kuinka satunnaista ja äärimmäistä korruptiota kuvattiin poliisin tapaan vuosina 2018–19. Se on niin kaukana siitä ', Britannian vanhin poliisi kertoi Radio Timesille vuonna 2019.

'' Tasot ja ammattitaito ovat niin korkealla. ''

Vaikka hän myönsi, että esityksestä tuli 'hyvää draamaa', hän kritisoi myös Mercurion muita BBC Drama -elokuvia, Henkivartija,

Vaikka Dick myönsi, että he voisivat tehdä hyvää poliisille, hän lisäsi: 'Molemmat sarjat saavat meidät näyttämään hieman viileiltä ja mielenkiintoisilta - luultavasti nettopositiiviselta.

'Ne tuovat kiinnostusta ja sovelluksia. Vaikka kaikki on täysin naurettavaa. '

Poliisin neuvonantaja

Line of Duty -tiimi kuvaamisen aikana

Line of Duty -tiimi kuvaamisen aikana (Kuva: Twitter)

Varmistaakseen, että juonet vastaavat tosielämää, todellinen poliisi on neuvonut ohjelmaa toisen sarjan jälkeen.

Vain John tunnetaan, neuvonantaja on myöntänyt, että Mercurio käyttää dramaattista lisenssiä, mutta Line of Duty pysyy todellisuuden rajoissa.

'Jed käyttää aina dramaattista lisenssiä, mutta on hyvin harvoja paikkoja, joissa hän avaa rajoja siitä, millainen poliisityö todella on', John kertoi Itsenäinen .

'' Työ voi olla paljon monimutkaisempaa ja aikaa vievämpää kuin voimme joskus näyttää sarjassa, mutta olen puhunut eri voimien ja riveiden upseereille, ja he tunnustavat päivittäisen poliisin perusteet. ovat siellä.

- Useimmilla joukkoilla on useita tuhansia työntekijöitä, ja draama keskittyy tapaukseen, johon liittyy kaksi tai kolme ihmistä.

Mercurio sanoo aina menevänsä ensin heidän neuvonantajiensa luo ennen kuin laittaa kynän paperille, jotta kaikki tarkistetaan.

'Lähtökohtana on neuvonantajamme, ja olen aina innoissani, jos voimme käyttää jotain, mitä en ole nähnyt missään muussa sarjassa', hän kertoi Radio Timesille.

'Olisimme naiiveja luullessamme, että poliisin palveluksessa ei ole korruptoituneita ihmisiä, mutta he ovat harvassa ja DPS tekee todella hyvää työtä saadakseen heidät toimeen.'

kuoleeko geoff metcalfe

*Line of Duty esitetään sunnuntaisin BBC Onessa klo 21.00

Katso Myös: