Leon Foucault: 10 parasta faktaa ranskalaisesta fyysikasta tämän päivän Google Doodlessa

Uutiset

Horoskooppi Huomenna

Fyysikko Jean Bernard Léon Foucault on saanut kunnian tämän päivän interaktiivisessa Google Doodlessa.



The interaktiivinen doodle perustuu Foucault-heiluriin - radikaaliin laitteeseen, jonka hän loi osoittamaan maan pyörimisen vaikutusta - ja antaa käyttäjille mahdollisuuden manipuloida heiluvaa keulaa sen mukaan, missä maassa he sattuvat olemaan.



Foucault-heiluri oli yksi ensimmäisistä yksinkertaisista kokeellisista todisteista maan pyörimisestä.



Foucault'n heiluri (Kuva: Getty)

Mutta kuka oli mies heilurin takana?

Tässä on 10 parasta faktaa, jotka sinun on tiedettävä Foucaultista.



yksi. Foucault oli pariisilaisen kustantajan poika. Hän syntyi 18.9.1819.

kaksi. Alun perin hän ei suunnitellut opiskelevansa fysiikkaa ollenkaan - hän alkoi opiskella lääketiedettä. Hän hylkäsi sen vähän myöhemmin saatuaan tietää, että hänellä oli verenfobia - ja siksi hän kääntyi sen sijaan fysiikan puoleen.



3. Heiluri ei ole kaikki mitä hän saavutti. Vuonna 1850 hän teki kokeen käyttämällä Fizeau-Foucault-laitetta valonnopeuden mittaamiseksi. Sitä kutsuttiin Foucault–Fizeau-kokeeksi, ja sitä pidettiin Isaac Newtonin aiempien valoteorioiden 'viimeisen naulan lyömisenä'.

Se osoitti, että valo kulkee hitaammin veden kuin ilman läpi.

Neljä. Hänen kuuluisa heilurinsa todisti ensimmäisenä maan pyörimisen - mutta hän ei ollut ensimmäinen, joka yritti. Vincenzo Viviani käytti kokeellista järjestelmää jo vuonna 1661.

5. Vuonna 1858 Foucault kehitti menetelmän heijastavan teleskoopin peilin testaamiseksi sen muodon määrittämiseksi. Niin kutsutun Foucault-veitsen terän testin avulla työntekijä voi kertoa, onko peili täysin pallomainen vai ei - ennen kuin se päätettiin aina arvauksella.

6. Löytöjensä jälkeen hänellä oli suuri menestys. Hänestä tehtiin Bureau des Longitudes, Lontoon Royal Societyn ja instituutin mekaanisen osaston jäsen. Hän oli myös Legion d'Honneurin upseeri.

7. Lähellä kuolemaansa hänestä tuli roomalaiskatolinen. Hän oli aiemmin luopunut uskosta uransa varhaisessa vaiheessa.

8. Hänen mukaansa nimettiin asteroidi 5668 Foucault, jonka Antonin Mrkos löysi 22. maaliskuuta 1984.

9. Hänen nimensä on yksi 72:sta Eiffel-tornissa kirjoitetusta tiedemiesten, matemaatikoiden ja insinöörien nimestä.

10. Foucault kuoli nopeasti kehittyvään multippeliskleroositapaukseen 11. helmikuuta 1868 Pariisissa, vain 48-vuotiaana. Hänet haudattiin kuuluisalle Montmartren hautausmaalle, joka on myös Nijinsky ja Edgar Degasin viimeinen leposija.

Luetuin
Älä missaa

Katso Myös: