Mahdollisuudet putoavan avaruusromun tappamiseen ovat pelottavat 'kymmenen prosenttia', tutkijat sanovat

Tiede

Horoskooppi Huomenna

Emme ole autuaasti tietoisia siitä, mutta roskia sataa päällemme tilaa koko ajan.



missä on jason orange

Nämä mikroskooppiset hiukkaset asteroideja ja komeetat patteroivat maan pinnalle ja lisäävät tänne noin 40 000 tonnia pölyä joka vuosi.



Ja vaikka 'avaruusromua' on paljon - mukaan lukien noin 3 000 kuollutta satelliittia planeettamme ympärillä - todennäköisyys, että putoava palanen tappaa jonkun, on edelleen pieni. Tai ainakin oli.



Nykyään laukaisemme enemmän luotainita, raketteja ja satelliitteja kuin koskaan ennen, joten eikö olisi aika arvioida riski uudelleen?

Päiväkirja Luonnon tähtitiede on juuri julkaissut tutkimuksen, jossa tarkastellaan rakettien laukaisuihin ja satelliitteihin liittyvien keinotekoisten avaruusjätteiden, kuten käytettyjen rakettien vaiheiden, hallitsematonta saapumista.

Kirjoittajat pystyivät arvioimaan, mihin roskat todennäköisesti laskeutuivat käyttämällä älykästä matemaattista mallintamista raketin osien todennäköisesti kulkemista rata- ja laskeutumisreiteistä.



Haluatko viimeisimmät päivitykset läheisistä kohtaamisista, salaperäisistä havainnoista ja kiehtovista oivalluksista ? Tilaa Daily Starin Spaced Out -uutiskirje

  Ilmakuva maasta
On olemassa tekniikkaa, jolla voidaan hallita roskien paluuta, mutta se maksaa. ( Kuva: Getty Images)

'Pieni mutta merkittävä riski'

He havaitsivat, että on todella pieni – mutta merkittävä – riski osien palaamisesta tulevalla vuosikymmenellä.



Ja se osuu todennäköisemmin eteläisille leveysasteille kuin pohjoisille.

000 enkelinumeron merkitys

Tutkimuksessa, jossa on otettu huomioon väestötiheys, todetaan, että käytetyt rakettikappaleet laskeutuvat kolme kertaa todennäköisemmin Lagosin ympärille Nigeriassa, Jakartassa Indonesiassa tai Dhakassa Bangladeshissa kuin Moskovan, Pekingin tai New Yorkin.

Seuraavien vuosikymmenen aikana hallitsemattomien rakettien palaamisen aiheuttaman uhri-odotuksen – eli ihmishenkien riskin – arvioitiin olevan 10 prosenttia.

Tämä tehtiin siten, että jokainen paluu levitti tappavaa roskaa kymmenen neliömetrin alueelle.

  Meteorisuihku Kiinan taivaalla kuvattu viime vuonna
Meteorisuihku Kiinan taivaalla kuvattu viime vuonna ( Kuva: Getty Images)

Mitä asialle oikein voidaan tehdä?

Onneksi on olemassa tekniikkaa, jolla voidaan hallita roskien paluuta, mutta se maksaa.

Ensinnäkin avaruusalus voidaan ennaltaehkäisevästi 'passivoida', mikä tarkoittaa, että kaikki käyttämätön energia (kuten akut tai polttoaine) kulutetaan sen sijaan, että se varastoidaan, kun avaruusaluksen käyttöaika on umpeutunut.

Mielenkiintoista on, että satelliitti voidaan ohjelmoida liikkumaan matalalle Maan kiertoradalle, mikä varmistaa, että se palaa eikä törmää maahan.

hauskoja paikkoja yöpyä lasten kanssa

Muualla, Elon Muskin avaruusalusten suunnitteluyritys SpaceX kehittävät uudelleenkäytettäviä raketteja, jotka luovat paljon vähemmän roskia – yleensä niistä vapautuu maalia ja metallilastuja.

Monet ottavat ihmishenkiä uhkaavan riskin vakavasti, ja Euroopan avaruusjärjestö suunnittelee tehtäväänsä yrittää siepata ja poistaa avaruusromua kanssa nelikätinen robotti . YK:n ulkoavaruusasioiden toimisto julkaisi joukon Avaruusromun vähentämisohjeet vuonna 2010, mikä oli vahvistettu vuonna 2018 .

Tutkimuksen tekijät kuitenkin huomauttivat, että nämä olivat vain suuntaviivoja, eivät kansainvälistä lakia.

Katso Myös: