Kuinka käsitellä vilunväristyksiä tänä talvena - parhaat vinkit kutisevan, kipeän ihon rauhoittamiseen

Elämäntapa

Horoskooppi Huomenna

Niitä esiintyy talvikuukausina, ne viihtyvät kostealla, kylmällä säällä, ja niiden uskotaan vaikuttavan joka kymmenes ihmiseen Isossa-Britanniassa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kärsiä – tässä on oppaamme chilblainien käsittelyyn…



Mitä chilblainit ovat?

'Chilblains ovat pieniä, kutiavia tai kivuliaita punaisia ​​turvotuksia iholla, jotka ilmenevät reaktiona kylmissä lämpötiloissa', selittää GP. Tohtori Ross Perry . 'Ne vaikuttavat normaalisti kehon raajoihin: sormiin, varpaisiin, kantapäihin, korviin ja nenään, ja ne voivat kestää useita kuukausia.'



Huomaat yleensä niiden kehittyvän useita tunteja kylmälle altistumisen jälkeen ja koet polttavan ja kutisevan tunteen sairastuneilla alueilla, mikä voi voimistua, jos menet lämpimään huoneeseen. Vaikeissa tapauksissa ihon pinta saattaa murtua ja muodostua haavaumia tai rakkuloita, mutta ne yleensä paranevat itsestään muutamassa viikossa.



Mikä aiheuttaa chillblaineja?

Pysy käärittynä (Kuva: Getty Images)

Kun ihosi on kylmä, sen pinnan lähellä olevat verisuonet kapenevat. Jos iho altistuu lämmölle, verisuonet levenevät. Mutta jos tämä tapahtuu liian nopeasti – esimerkiksi jos tulet sisään kylmästä ja upotat kätesi tai jalkasi kuumaan veteen tai pidät niitä jäähdyttimen vieressä lämmetäksesi – ihon pinnan lähellä olevat verisuonet voivat t aina käsittele lisääntynyttä verenkiertoa.

Tämä voi aiheuttaa veren vuotamisen ympäröivään kudokseen, mikä voi aiheuttaa vilunväreisiin liittyvää turvotusta ja kutinaa. Jos sairaat, yritä välttää tiukkoja vaatteita, jotka hankaavat turvonneita ihoalueita.



Kuka on vaarassa?

Tupakoitsijat ovat alttiimpia vilunväristyksille (Kuva: Getty)

'Chilblains ovat yhtä yleisiä vanhuksilla kuin lapsilla', selittää tohtori Perry. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin suuremmassa vaarassa kuin toiset, ja tekijöitä ovat:



● Huono verenkierto.

● Suvussa on ollut vilupyörteitä.

● Huono ruokavalio tai alhainen ruumiinpaino.

● Säännöllinen altistuminen kylmille, kosteille tai vetoisille olosuhteille.

● Kärsit lupuksesta, joka on pitkäaikainen sairaus, joka aiheuttaa turvotusta kehon kudoksissa.

● Tupakointi: nikotiini supistaa verisuonia.

● sinulla on Raynaudin tauti, joka vaikuttaa verenkiertoon kehon osissa, kuten sormissa ja varpaissa.

● Sinulla on nuppi tai käytät liian tiukkoja kenkiä, jotka painavat varpaitasi.

Kuinka välttyä kylmältä

'Suurin vinkkini tupakoinnin lopettamisen lisäksi on pysyä lämpimänä', neuvoo tohtori Anton Alexandroff, ihotautilääkäri konsultti. BMI Manor Hospital Bedfordshiressä .

'On tärkeää, että koko kehosi on lämmin', hän jatkaa, 'koska jos yksi osa kylmenee, se aiheuttaa verisuonten supistumista muissa kehon osissa - joten jalat voivat olla täydellisen lämpimät, mutta silti vilunväreet .'

Hän neuvoo myös:

  • Vältä äärimmäisiä kuumia ja kylmiä lämpötiloja – yritä pysyä ympäristön lämpötiloissa.
  • Käytä käsineitä, kun olet ulkona kylmässä.
  • Pidä jalat lämpiminä fleecevuorattujen kenkien tai saappaiden avulla, mutta vältä tiukkoja sukkia.
  • Pidä poissa vedosta.
  • Pese kätesi mieluummin lämpimässä vedessä kuin kuumassa.
  • Juo runsaasti lämpimiä juomia tai keittoa.
  • Saat verenkiertosi käyntiin kevyellä harjoituksella.

Kuinka hoitaa vilunvärisiä

Chilblainsin korjaustoimenpiteet

Chilblains paranee usein ilman hoitoa, mutta voi auttaa rauhoittavan voiteen, kuten esim Tea Tree & Witch Hazel -geeli (saappaat), tai Kalamiini (saappaat) lievittää kutinaa.

'Jotkut ihmiset vannovat käyttämällä luonnollisia lääkkeitä, kuten Calendula Cream (Holland & Barrett) tai syö pippuria tai chiliä', selittää tohtori Perry.

'Calendulalla uskotaan olevan anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään kipua, kun taas kapsaisiini, joka antaa chilille tulisen reunan, stimuloi suoliston reseptoreita, mikä voi sitten tehostaa verenkiertoa käsissä, jaloissa ja päässä.'

Jos sinulla on kuitenkin kova kipu tai vilunväristykset palaavat jatkuvasti, keskustele lääkärisi kanssa. He saattavat suositella päivittäisen tabletin ottamista nifedipiini-nimistä lääkettä, joka rentouttaa verisuonia ja parantaa siten verenkiertoa.

Tohtori Ross Perry työskentelee cosmedics.co.uk

Luetuin
Älä missaa

Katso Myös: