Nainen havaitsi kantavansa syöpägeeniä ruoka-aineallergiatestin jälkeen

Terveys

Horoskooppi Huomenna

Vuosi sitten Nova Cobban sai sokkidiagnoosin, joka muutti hänen elämänsä täysin. Jatkuvan vatsakivun vaivaamana hän oli huolissaan siitä, että hänellä oli ruoka-aineallergia. Koska yleislääkärit hylkäsivät huolensa aiemmin, hän päätti kokeilla dieettiä DNA testi.



Bedfordshiressa asuva 43-vuotias psykologi valitsi CircleDNA-testin sillä perusteella, että se antaisi hänelle ravitsemusneuvoja ja kuntoraportin hänen geneettiseen profiiliinsa sekä syntyperästä. Nova ei miettinyt kahdesti, että se saattaa paljastaa myös geneettisiä mutaatioita.



Nova, jolla on poika Noah, 17, ex-miehensä kanssa ja Grace, kolme, miehensä Paulin kanssa, kertoo: ”Prosessi oli yksinkertainen – lähetin pois suupyyhkäisyn ja kolme kuukautta myöhemmin, heinäkuussa 2021, tulokset saapui. Mutta kun avasin sovelluksen, huomasin syöpä osassa oli varoituslippu.



'Se totesi, että testi oli havainnut geneettisen mutaation ja neuvoi keskustelemaan yleislääkärin tai jonkun yrityksen geneettisen neuvonantajan kanssa. En ollut erityisen huolissani – se olisi voinut olla mitä tahansa – joten selailin läpi.

'Kohdin rivillä, joka luki: 'Syöpää aiheuttava mutaatio havaittu, joka tunnetaan nimellä BRCA2'. Siinä todettiin, että minulla oli suurempi riski saada rinta-, munasarja- ja haimasyöpä sekä melanooma.

'Se oli vaikea ottaa vastaan. Olin tietoinen Angelina Jolie tarinaa, mutta en heti rinnastanut tätä löytöä ehkäisevän leikkauksen tarpeeseen kuten hän. Aluksi tunsin itseni tyytymättömäksi enkä ahdistuneeksi.'



Pian todellisuus alkoi vajota sisään. Paul, 42, joka pyörittää grilliyritystä, kysyi, keneltä hän saattoi periä geenin. 'Tiesin, että isän äiti oli kuollut melko nuorena, ja tiesin epämääräisesti, että hänellä oli rintasyöpä', Nova kertoo isänsä Martinin sukuhistoriasta. 'Minulla ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, että BRCA2-geeni voisi siirtyä isän sukupolven kautta.'

  Nova isänsä kanssa hääpäivänä. Luotto: Claudine Hartzel Photography
Nova isänsä kanssa hääpäivänä ( Kuva: Claudine Hartzelin valokuvaus)
  Isä Martin Gracen kanssa
Isä Martin Gracen kanssa

Hän teki myös tutkimusta, joka paljasti, että ehkäisevä leikkaus, joka voi sisältää kaksoisrintaleikkauksen, jälleenrakentamisen ja munasarjojen ja munanjohtimien poistamisen, oli vaihtoehto.



Nova oli nyt huolissaan siitä, että vatsaongelmat voisivat olla merkki siitä, että jotain oli pahasti vialla, joten hän otti yhteyttä yleislääkäriinsä. Hänet lähetettiin ultraääni- ja verikokeisiin ja lähetettiin geneettiseen neuvolaan.

'Täytin lomakkeita sukuhistoriasta, ja sain tietää, että isoäitini oli kuollut 43-vuotiaana, saman ikäisenä kuin nyt olen, ja että hänen äitinsä oli kuollut myös nuorena', hän kertoo. 'Isä oli ainoa lapsi, eikä hänellä ole koskaan ollut syöpää, joten kukaan ei yhdistänyt kahta.'

Nova lähetettiin Royal Marsden Hospitaliin Lontooseen, jossa rintakonsultti kertoi hänelle, että hänen riskinsä saada rintasyöpä on jopa 87 % suurempi kuin muulla väestöllä, kun taas hänen mahdollisuus sairastua munasarjasyöpään oli 43 % suurempi. 'Hän kertoi minulle, että leikkaukselle on vaihtoehto, joka on vuosittainen magneettikuvaus ja mammografia. Mutta hän lisäsi: 'Seuranta ei estä sinua saamasta syöpää, eikä hoito ole mukavaa - emme voi taata, että se pidentää elämääsi.'

Nova pelkäsi ajatuksesta, että munasarjasyövän havaitsemiseksi ei ole luotettavaa testiä, ja hän puhui aviomiehensä Paulin kanssa leikkauksen seurauksista.

”Puhuimme varhaisesta vaihdevuodesta – se, mitä olen siitä lukenut, on pelottavaa – ja huoleni rintojen menettämisestä vaikuttaisi fyysiseen suhteeseemme. Minulla on implantit, mutta ne näyttävät implanteilta, ja pelkäsin, että Paul vihaisi uutta kehoani.

  Grace, Nova, aviomies Paul ja Noah
Grace, Nova, aviomies Paul ja Noah

Hän sanoi: 'Katso, olemme naimisissa, meillä on lapsia, viimeinen asia, jonka haluamme, on menettää sinut, koska et ole tehnyt tätä. En tietenkään tule vihaamaan sinua. En sano, etteikö se olisi hankalaa, mutta vaihtoehto on, että saatat kuolla.'

Nova toivoo pääsevänsä rintaleikkaukseen vuonna 2022, mutta ei ole vielä saanut aikaa University College Londoniin munasarjakonsultin kanssa, mikä on ollut turhauttavaa. – Rintojani valvotaan hyvin, jotta ne saisivat jotain kiinni aikaisin, mutta munasarjat tuntuvat paljon, paljon kiireellisemmiltä. Olen riskialtis, olen jo 43-vuotias, minulla on lapseni. Haluan vain saada sen valmiiksi. Tutkin hormonikorvaushoitoa ja ravitsemustukea sivuvaikutusten vähentämiseksi. Olen erittäin valppaana mahdollisten oireiden suhteen – minulla oli turvonneet imusolmukkeet kainalossani ja löysin kyhmyn ja ajattelin: 'Voi luoja!'. Mutta kaikki oli selvää.'

Emotionaalisesti on ollut vaikea ymmärtää vaikutusta seuraavaan sukupolveen. Grace on liian nuori, mutta Nova on selittänyt seuraukset pojalleen Noahille.

'Se on hänelle vaikeaa, koska vaikka riskit ovat pienemmät, ennaltaehkäisevää leikkausta ei ole. Eräänä päivänä hän vitsaili isälleni: 'Joten, isoisä, kuulin, että olet saattanut aiheuttaa meille syövän.' Se pyörii hänen mielessään.

'Siksi olen yrittänyt kovasti pitää sen koossa. Psykoterapeutti tarkoittaa, että minulla on työkalupakki selviytyä tällaisesta stressistä, ja olen tottunut käsittelemään samanlaisia ​​tilanteita kokevia potilaita, mutta haluan myös näyttää hänelle, että tämä voidaan käsitellä pragmaattisesti.

Nova haluaa kaikkien tietävän paremmin, että isät voivat siirtää BRCA-geenit.

”Vaikka tiesin, että isäni puolella on rintasyöpä, minulle ei koskaan tullut mieleen, että se voisi olla perinnöllistä.

'Jos minulla ei olisi ollut tuota DNA-testiä, ensimmäinen asia, jonka olisin voinut saada selville, on, että minulla oli syöpä.'

Katso upliftmind.com lisätietoja Novan joustavuutta lisäävästä tilauslaatikosta. Seuraa hänen BRCA-matkaansa Instagramissa @brca2meandyou

Katso Myös: