Vallankumouksellinen tarina Ecuadorin edelläkävijä Matilde Hidalgo de Procelista

Maailman Uutiset

Horoskooppi Huomenna

Vuonna 1989 Lojalla, Ecuadorissa syntynyt Matilde oli yksi kuudesta Juan Manuel Hidalgon ja Carmen Navarron lapsista.



Juanin kuoleman jälkeen Carmen työskenteli ahkerasti ompelijana tukeakseen kuutta lastaan.



Matilde opiskeli nuorempina vuosina hyväntekeväisyyssiskojen immaculate conception -tapahtumassa, ennen kuin hän paljasti vanhemmalle veljelleen Antonioille, ettei hän halunnut lopettaa opintojaan kuudennella luokalla - kun muiden tyttöjen odotettiin lopettavan koulutuksensa.



Antonio pyysi maallista lukiota nimeltä Colegio Bernardo Valdivieso häntä opiskelemaan siellä, ja pitkän harkinnan jälkeen - yli kuukauden harkinnan jälkeen - koulun johtaja tohtori Angel Rubén Ojeda suostui antamaan hänen opiskella siellä.

Tästä menestyksestä huolimatta Matildesta tuli sosiaalinen paria, sillä muut äidit eivät voineet viettää aikaa hänen kanssaan muissa yhteisön tyttärissä, kun taas hänen oli pakko kuunnella paikallisen papinsa pitävän messua kahden askeleen päässä kirkon ulkopuolella.

Carmen puolusti kuitenkin voimakkaasti tytärtään, ja Matilden luonteen vahvuus palkittiin, kun hän valmistui lukiosta arvosanoin, mikä antoi hänelle mahdollisuuden jatkaa opintojaan.



Matilde jatkoi opintojaan Cuencan yliopistossa lääketieteen opinnoissa.

Vuonna 1921 Matilde sai lääketieteen tohtorin, ja hänestä tuli ensimmäinen nainen Ecuadorissa, joka koskaan sai tittelin.



Vuonna 1923 Matildesta tuli naimisissa oleva nainen, kun hän vaihtoi lupauksensa asianajaja Fernando Procelin kanssa, ja hänellä oli kaksi poikaa, Fernando ja Gonzalo.

Matilde Hidalgo de Procel

Nuoremmasta Fernandosta tuli lääkäri kuten äitinsä, kun taas Gonzalosta tuli arkkitehti.

Vuonna 1924 Matilde rikkoi toisen sosiaalisen esteen naisille, kun hän ilmoitti aikovansa äänestää seuraavissa presidentinvaaleissa.

Ministerineuvottelujen jälkeen päätettiin, että hän todellakin voi äänestää, ja 9. kesäkuuta samana vuonna hänestä tuli ensimmäinen latinalaisamerikkalainen, joka käytti äänioikeuttaan äänestäen kotikaupungissaan Lojalla.

Tämä tarkoitti myös sitä, että Ecuador oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka mahdollisti naisten äänestämisen.

Matildesta tuli sitten ensimmäinen nainen, joka liittyi Machalan kaupunginvaltuustoon ja sitten varapuheenjohtaja.

Vuonna 1941 hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka valittiin julkiseen virkaan Lojalla, ja hänestä tuli julkinen hallinto.

Hän harjoitti lääketiedettä vuoteen 1949 asti ja jatkoi opintojaan, ja hänestä tuli todellinen akateeminen ammattilainen.

Myöhemmin hän sai useita palkintoja ja tunnustuksia, mukaan lukien presidentin kansallinen ansiopalkinto vuonna 1956 ja kunnianosoitus Lojan kaupungista vuonna 1966.

Sen lisäksi, että hän oli lääkäri, aktiivisti ja poliitikko, hän oli myös lahjakas runoilija.

Matilde kuoli 20. helmikuuta 1974 84 -vuotiaana.

Hidalgo sai tänään kunnian Google -doodlella.

Katso Myös: