Kuinka alentaa verenpainetta, mukaan lukien parhaat ruoat ja ruokavaliovinkit

Elämäntapa

Horoskooppi Huomenna

Puolet korkeasta verenpaineesta kärsivistä ei tiedä, että heillä on se.



Oireita on vaikea havaita, mutta jos niitä ei hoideta, ne voivat lisätä sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä.



Verenpaine maksaa NHS:lle 2 miljardia puntaa vuodessa, ja se vaikuttaa huolestuttavasti joka neljännelle meistä, mutta korkean verenpaineen ei tarvitse olla elinkautinen tuomio.



'Verenpainetauti tai korkea verenpaine voi vaikuttaa keneen tahansa. Se ei todellakaan näy oireilla, mutta hoitamattomana se voi lisätä vakavien terveysongelmien, kuten sydänkohtausten ja aivohalvausten, riskiä', sanoo yleislääkäri Max Brenske. Tämä johtuu siitä, että korkea paine sydänkudoksessa ja aivojen verisuonissa heikentää sydänlihaksia, jolloin ne eivät toimi yhtä tehokkaasti.

Muista Verenpaine nousee iän myötä – ainakin puolella yli 75-vuotiaista on kohonnut verenpaine, mikä johtuu osittain valtimoiden jäykistymisestä ja sydänlihasten rappeutumisesta.

Tässä paljastamme elämäntapamuutokset, joita voit tehdä, ja kuinka alentaa verenpaine .



Oireet

Koska monet oireet ovat näkymättömiä, sitä kutsutaan joskus hiljaiseksi tappajaksi. Mutta on joitain asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

● Päänsärkyä



● Näön hämärtyminen

● Säännöllinen nenäverenvuoto

● Hengenahdistus

kevin clifton stacey dooley

Kuinka alentaa verenpainetta

1. Harjoittelu

Yritä treenata vähintään puoli tuntia päivässä. Entä kävely, juoksu, uinti, pyöräily tai tanssi?

Jos verenpaineesi on hieman kohonnut, harjoitus voi estää sinua kehittymästä täysimittaiseen verenpaineeseen.

Verenpaine mitataan mmHg - mm elohopeaa, korkeus verenpaine nostaa elohopeapatsaan. Säännöllinen harjoittelu voi alentaa sitä jopa 9 mmHg.

Harjoittelu vain 30 minuuttia päivässä voi vähentää hypertension riskiä (Kuva: Getty)

Arsenal vs Liverpool -kanava

Fitness On Toastin Faya Nilsson suosittelee treenaamista 30 minuuttia päivässä neljä kertaa viikossa. Jos olet vähemmän liikkuva, tutustu joihinkin iäkkäille ihmisille suunnattuihin liikuntatunneihin, kuten kävelyyn, jalkapalloon, Zumba Goldiin tai nojatuoliharjoitteluun.
Vierailla Ageuk.org.uk tai soita numeroon 0800 055 6112 löytääksesi kursseja paikalliselta alueeltasi.

2. Älä stressaa

Krooninen stressi voi johtaa korkeaan verenpaineeseen ja jopa stressaaminen silloin tällöin voi vaikuttaa siihen, että syöt huonosti, juot tai tupakoit.

Yritä hyväksyä asiat, joita et voi muuttaa, ja suunnittele, kuinka voit ratkaista ongelmat. Vältä stressin laukaisimia ja käytä 15 minuuttia päivästäsi istuaksesi hiljaa ja hengittääksesi syvään.

3. Ota magnesiumia

Kivennäisaine voi auttaa alentamaan verenpainetta, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että eniten saaneet ihmiset saavat kolmanneksen harvemmin sydänkohtauksen tai aivohalvauksen. Pähkinät, siemenet, vihreät lehdet ja tumma suklaa ovat hyviä lähteitä.

Nainen puree tummaa suklaata

Tumma suklaa on hyvä magnesiumin lähde (Kuva: Getty)

4. Laihduttaa

Kun kasvat, verenpaineesi seuraa usein perässäsi ja jos olet ylipainoinen, saatat kärsiä hengityshäiriöistä nukkuessasi, mikä liittyy myös verenpaineeseen.

Tarkista painoindeksisi varmistaaksesi, että painosi on terve ja tarkkaile vyötäröäsi – miehet ovat vaarassa, jos heidän vyötärönsä on yli 40 tuumaa ja naiset yli 35 tuumaa. Hyvä uutinen on, että vain 10 kilon laihdutus voi auttaa.

5. Vähennä suolan käyttöä

Aikuisten ei tulisi syödä enempää kuin 6 g suolaa päivässä – se on noin yksi teelusikallinen. Yli 50-vuotiaat, diabeetikot ja munuaissairautta sairastavat ovat herkempiä natriumille. Tarkista etiketit, syö vähemmän prosessoituja ruokia ja maista ruokaa ennen suolan lisäämistä.

Vähennä päivittäistä suolan saantia (Kuva: Getty)

6. Saa tarpeeksi aurinkoa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että altistuminen auringonpaisteelle lisää verisuonia laajentavan typpioksidin tuotantoa.

Auringon tuottama D-vitamiini alentaa myös verenpainetta ja voi vähentää aivohalvauksen riskiä.

7. Katso kahvia

Kofeiini aiheuttaa lyhyen mutta dramaattisen verenpainepiikin.

Saatat joutua vähentämään teen, kahvin ja virvoitusjuomien nauttimista, jos olet erityisen herkkä sille.

Nainen kahvilassa

Kuppisi kahvia voi saada verenpaineesi nousemaan dramaattisesti (Kuva: Getty)

Kahvi

8. Lopeta tapa

Jokainen polttamasi savuke nostaa verenpainettasi useiden minuuttien ajan sen lopettamisen jälkeen.

Pidennä siis ikääsi lopettamalla ja auta verenpainettasi palautumaan normaaliksi.

9. Syö hyvin

Ruokavalion tulee sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita, välttäen tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia.

Syömisen kirjoittaminen voi auttaa valaisemaan sitä, mitä todella laitat pois. Älä myöskään lakkaa olemasta hyvä, kun lähdet syömään – valitse ravintoloiden ruokalistalta terveellisiä valintoja.

(Kuva: Getty)

'Suolamäärän vähentäminen ruokavaliossa ja kulutetun alkoholin määrän rajoittaminen ovat kaksi suurta asiaa, joita voit tehdä', sanoo Faya Nilsson Fitness On Toastista. Kehon luonnollinen kyky käsitellä suolaa heikkenee iän myötä, mikä tarkoittaa, että natrium voi kertyä verenkiertoon, joten rajoita saantisi teelusikalliseen päivässä. 'Kaliumia sisältävien lehtivihanneksien määrän lisääminen on myös hyvä idea, samoin kuin kuluttaa enemmän rasvaista kalaa ja marjoja', hän lisää.

Terveellinen syöminen voi auttaa myös sydämesi terveyttä (Kuva: Getty)

10. Juo vähemmän viinaa

Raskas juominen voi lisätä riskiäsi sairastua verenpaineeseen – ja tarkoittaa, että paino nousee. Älä juo enempää kuin 14 yksikköä viikossa.

Yli 65-vuotiaiden juominen päivässä voi nostaa verenpainetta dramaattisesti. Lisäksi se vähentää minkä tahansa sen torjumiseen käyttämäsi lääkkeen tehoa.

Mutta pieni määrä voi itse asiassa auttaa vähentämään riskiä.

11. Nuku hyvät yöunet

Hyvää yötä ei ole paljon, mihin ei auta, eikä verenpaine ole poikkeus. Nick Littlehales, Elite Sport Sleep Coach, suosittelee rentoutumista ennen nukkumaanmenoa. 'Syvähengityksellä, venyttämällä tai joogaamalla ja vähentämällä altistumista siniselle valolle kehosi on valmis nukkumaan', hän selittää. Matkapuhelimet, televisiot ja tietokoneen näytöt säteilevät paljon sinistä valoa, joten vaihda ne hyvään kirjaan.

Kehosi lämpötila laskee, kun alat nukahtaa, joten siirtyminen lämpimästä ympäristöstä viileään auttaa kehoasi olemaan täydellisessä kunnossa torkkua varten. 'Lämmin kylpy ja sitten viileämpään makuuhuoneeseen meno auttaa tätä prosessia', Nick selittää.

ricky gervais house hampstead
Nukkua

Kuinka havaita vaaramerkit

(Kuva: Science Photo Library RF)

Verenpaine kirjataan kahdella numerolla, jotka edustavat systolista painetta ja diastolista painetta.

Systolinen (suurempi luku) on voima, jolla sydämesi pumppaa verta kehosi ympärille. Diastolinen (alempi luku) on vastustuskyky veren virtaukselle verisuonissa.

jo klubista 7

Molemmat mitataan elohopeamillimetreinä (mmHg). Ihanteellinen verenpaine on 90/60 mmHg ja 120/80 mmHg välillä. Matala verenpaine on 90/60 mmHg tai vähemmän. Korkea verenpaine on 140/90 mmHg tai korkeampi.

Jos lukemasi on välillä 120/80–140/90 mmHg, sinulla voi olla korkea verenpaineen riski, jos et ryhdy toimenpiteisiin sen pitämiseksi hallinnassa.

Kaikkia yli 40-vuotiaita aikuisia kehotetaan käymään verenpainetestissä viiden vuoden välein.

Voit tehdä tämän yleislääkärin vastaanotolla, joissakin apteekeissa, osana NHS:n terveystarkastusta, joillakin työpaikoilla tai käyttämällä kotiverenpainemittaria.

Lue säännöllisesti

Kun mittaat verenpaineesi lääkärissä, se on usein korkeampi kuin kotona. Tämä johtuu 'valkoisen takin' vaikutuksesta, koska monet meistä tuntevat olonsa jännittyneeksi lääketieteellisissä olosuhteissa, jolloin sydämemme hakkaa nopeammin ja verenpaineemme kohoaa hetkellisesti. Myöhässä saapuminen ja hämmentynyt voi myös aiheuttaa verenpaineen nousun, joten tule paikalle hyvissä ajoin.

(Kuva: Getty)

'Jopa ihmisten, joilla on terve verenpaine, tulisi ryhtyä toimiin alentaakseen sitä entisestään ja vähentääkseen sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä', sanoo professori Graham MacGregor, British Blood Pressure Associationin (BPA) puheenjohtaja. ”Verenpaineen tunteminen on ensimmäinen askel riskin pienentämisessä – suosittelemme kaikkia hyödyntämään mahdollisuuksia testaukseen missä vain mahdollista: töissä, lääkärissä,
tai kuntosalilla.'

Jos tiedät verenpaineesi olevan korkea, kannattaa ehkä investoida omaan monitoriin, jonka hinta voi vaihdella 25 punnasta muutamaan sataan. Braun iCheck® -näyttö , 99,99 puntaa alkaen Saappaat , sisältää kätevän toiminnon, jossa lukemasi kirjataan ja luokitellaan älypuhelinsovelluksessa – hyvä ottaa mukaan yleislääkärille.

Kolme helppoa tapaa saada nämä ravintoaineet ruokavalioosi

Rakenna nämä kolme Maryn suunnittelemaa maukasta menusuunnitelmaa viikkoosi saadaksesi painetta taistelevia ravintoaineita ruokavalioosi.

SUUNNITELMA 1... Aamiainen: Puuro marjoilla, saksanpähkinöillä ja pellavansiemenillä. Välipala: Granaattiomena ja luonnonjogurtti kurpitsansiemenillä. Lounas: Kana-juurikasalaatti quinoalla, ripoteltu seesaminsiemenillä. Iltapäivän välipala: Kourallinen raakoja cashewpähkinöitä. Illallinen: Paistettu taimen, inkiväärissä paistettu kaali, valkosipuli ja seesaminsiemen, ruskea riisi.

SUUNNITELMA 2... Aamiainen: Pinaatti ja tomaatti omeletti. Välipala: Kourallinen raakoja saksanpähkinöitä. Lounas: Kikherne-, bataatti- ja lehtikaalikeitto, kaurakakkujen kera. Iltapäivän välipala: Neljä selleritikkua, 1 rkl houmous. Illallinen: Uunissa paistettua lohta, jossa paahdettua punajuurta, ituja, valkosipulia ja sipulia. Mausta suolan sijaan kuivatuilla yrteillä ja oliiviöljyllä.

SUUNNITELMA 3... Aamiainen: Luonnonjogurtti, jossa on kanelia, marjoja, jauhettuja pellavansiemeniä ja hienonnettuja pähkinöitä. Välipala:
2 kaurakakkua cashewpähkinävoilla. Lounas: paasto il ja kasviskeitto kaurakakkujen kanssa. Iltapäivän välipala: Selleri- tai porkkanatangot kastettuina tavalliseen raejuustoon. Illallinen: Kukkakaalia ja kikhernecurrya, ruskeaa riisiä.

Kuinka parantaa terveyttäsi
Luetuin
Älä missaa

Katso Myös: