Miksi korot nousevat ja milloin ne taas laskevat?

Raha

Horoskooppi Huomenna

Korko nousu saattaa olla hyvä säästäjille, mutta ei niinkään lainanottajille ja asuntolainan haltijoille.



Ja silloinkin pankit ovat usein paljon nopeampia soveltamaan koronnostoja asuntolainan lyhennykset kuin säästäjien palkitseminen tekemällä samoin heidän säästötileillään.



Asuntolainan maksajille voisi olla enemmän huonoja uutisia Englannin pankki (BoE) ilmoitti torstaina nostaneensa korkoja korkeimmalle tasolle lähes kolmeen vuosikymmeneen.



Pankin rahapoliittisen komitean (MPC) päätöksentekijät ovat tehneet nosti peruskorkoa 1,25 prosentista 1,75 prosenttiin .

Ottaen huomioon, että MPC:ssä oli kolme jäsentä, jotka halusivat nopeampaa nousua kesäkuussa, kun korot päätettiin nostaa 1,25 prosenttiin, vaikutti varmalta, että he nousisivat uudelleen.

jim davidson vaimo Michelle puuvillaa

Se on nyt suurin yksittäinen koronnosto sitten vuoden 1995.



Mitkä ovat korot?

  Korot voivat nousta lähes 30 vuoden korkeimmalle tasolle
Korot ovat nousseet korkeimmalle lähes 30 vuoteen ( Kuva: Corbis Getty Imagesin kautta)

Lainan tai asuntolainan korko on se, minkä lainanottaja maksaa lainatun summan lisäksi, mikä toimii lainanottajana voittona.

Mitä korkeampi korko, sitä enemmän lainan saaminen maksaa.



Mutta toisaalta, jos korko on korkea, säästämisen palkkio on suurempi, koska pankit ja asuntoyhtiöt todennäköisesti siirtävät koron niille, jotka tallettavat käteistä.

Noteerattu prosenttiosuus lasketaan tyypillisesti vuositasolla, joka tunnetaan usein vuosikorkona (APR).

Lainanantajat voivat periä korkoina mitä haluavat, mutta Englannin keskuspankki määrittää peruskoron.

Tätä korkoa seuraa usein suurin osa pääpankeista.

Miksi Englannin keskuspankki nostaa korkoja?

  Englannin keskuspankin ulkopuoli
Englannin keskuspankin politiikka näkee korkojen nousun keinona hallita rehottavaa inflaatiota ( Kuva: AFP Getty Imagesin kautta)

Korkojen nousu on suunniteltu hidastamaan inflaatio - taloudellinen sana tavaroiden hintojen nousuvauhdille.

Mitä korkeampi inflaatio on, sitä vähemmän rahasi menevät.

Yksi inflaation päämerkeistä, kuluttajahintaindeksi (CPI), laskee sen tällä hetkellä 9,4 prosenttiin, ja on pelottavia ennusteita, että inflaatio voi nousta 15 prosenttiin vuoden 2023 alkuun mennessä.

Vuoden 2008 talousromahduksesta lähtien korot ovat olleet pohjalla, joten on hyvä aika ottaa lainaa, sillä lainojen korkoa ei tarvinnut maksaa takaisin.

Kuitenkin globaali keventäminen koronaviirus rajoitukset ja sota Ukraina on nostanut inflaation jyrkästi ympäri maailmaa.

Kaasun hintojen odotetaan olevan tänä talvena noin 50 % korkeammat kuin Venäjän Ukrainaan kohdistuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen, mikä on valtava tekijä kiihtyvässä inflaatiossa.

Tavaroiden ja elintarvikkeiden tuotannossa elintärkeän energian myötä kaasun hinnannousu on vaikuttanut valtavasti kauppojen hintoihin.

Yhdysvaltain keskuspankki eri puolilla maailmaa nostaa korkoja inflaation hillitsemisen toivossa, ja BoE yrittää tehdä samoin.

BoE:n mukaan menojen kasvu nostaa inflaatiota, joten koronnostot on suunniteltu estämään sitä tekemällä lainaamisesta kulutuksen vuoksi kalliimpaa ja säästämällä kannattavampaa.

Keskuspankilla on hyvin vähän työkaluja inflaation hallintaan, joten sen on yleensä turvauduttava yhteen vipuun, jonka se voi vetää, ja se on korkojen nostaminen.

Asuntolainat, lainat, tililimitit ja jopa luottokortit kallistuvat tämän seurauksena.

Milloin korot laskevat?

  Bensiiniauton täyttö
Kaasun hinnannousu tarkoittaa, että inflaation pelätään nousevan jopa 15 prosenttiin vuonna 2023 ( Kuva: AFP Getty Imagesin kautta)

Koska Resolution Foundation, sosiaalisia kysymyksiä tutkiva poliittinen ajatushautomo, uskoo, että inflaatio voi nousta 15 prosenttiin vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, korot tuskin laskevat ennen kuin luku on huomattavasti alhaisempi.

Itse asiassa jotkut asiantuntijat ennustavat, että koronnousua voi kestää vielä kuusi kuukautta ennen kuin inflaatio on lähempänä BoE:n 2 prosentin tavoitetta.

Yael Selfin, KPMG UK:n pääekonomisti, kertoi The New Statesmanille: 'Korkojen vaikutus inflaatioon kestää yleensä noin 18 kuukautta.

'Tällä hetkellä odotamme toista nousua syyskuussa, yhden marraskuussa ja toisen helmikuussa, ja sitten mahdollisesti taukoa, sillä siinä vaiheessa inflaation pitäisi toivottavasti alkaa hidastumaan melko merkittävästi.'

Jotkut ekonomistit ovat ennustaneet, että Britannian korot voivat nousta jopa 3 prosenttiin ensi vuoden alkuun mennessä.

Kun inflaatio on tasaantunut ja alkanut laskea, se voi antaa MPC:lle tilaa harkita koron alentamista.

Katso Myös: