Pääskyset ja amazonit -kirjailija oli kaksoisagentti, joka rakastui Trotskin sihteeriin ja uhkasi henkensä pelastaakseen hänet

Tv Uutiset

Horoskooppi Huomenna

Arthur Ransome

Arthur Ransome riskeerasi kaiken rakkauden vuoksi(Kuva: Hugh Lupton)



Fakta on varmasti vieraampi kuin fiktio Arthur Ransomen, joka on yksi Britannian rakastetuimmista lastenkirjojen kirjoittajista, salaisessa elämässä.



Sukulaisilleen Ransome oli ystävällinen, hiljainen vanha mies, jonka viihtyisät, kultaiset tarinat kinkkuisista lapsista lumoavat lukijoiden sukupolvia.



Hänen 1930 -luvun klassikkojen Swallows and Amazons viehätys ja viehätys loistaa edelleen riittävän kirkkaasti inspiroidakseen uuden elokuvaversion Lake District -seikkailusta.

Kuitenkin Ransome oli kokenut kaiken sen ihmeellistä, että hän selviytyi kirjoittaakseen minkä tahansa 13 lastenkirjastaan.

Hän oli kaksoisagentti Venäjän vallankumouksen aikana, rakastui kommunistijohtajan Leon Trotskin sihteeriin ja käytti järkeään uhmaamaan tiettyä kuolemaa auttaakseen häntä pakenemaan maasta. Hän joi myös teetä Trotskin kanssa ja otti ensimmäisen Neuvostoliiton johtajan Vladimir Leninin shakkiin.



Lapset veneilevät järvellä

Kohtaus uusista Swallows and Amazons -elokuvista

Pelottomat Walker- ja Blackett -lapset Swallows and Amazonista olisivat olleet ylpeitä hänen oveluudestaan ​​ja kekseliäisyydestään.



Ransomen suuri veljenpoika Hugh Lupton muistaa lapsensa lomailevan kirjailijan kanssa ja oli yllättynyt, kun hän löysi totuuden silloisesta hauraasta vanhasta miehestä.

Hän sanoi: Kun kävin hänen luonaan poikana 50- ja 60 -luvun alussa hänen mökillään järvialueella, meillä oli teetä puutarhassa ja hän istui kansituolissa, hiljaisessa läsnäolossa kiiltävän kaljuun päähän ja lunta valkoiset viikset. Mutta hänen vaimollaan Evgenialla oli hauska aksentti. Ja heillä oli venäläinen samovari veden lämmittämiseen.

Ransome ja hänen romaaninsa olivat pohjimmiltaan englantilaisia, mutta nämä vihjeet viittasivat poikkeuksellisen värikkääseen menneisyyteen.

Hugh, nyt 64 -vuotias, sanoi: Setä Arthur päätyi työskentelemään Venäjällä MI6: n palveluksessa, ystävystyi Trotskin ja Leninin kanssa, joiden kanssa hän pelasi shakkia, ja rakastui Trotskin sihteeriin Evgenia Shelepinaan.

Leon Trotski Venäjän johtaja puhuu Red Gathering c1919

Venäjän johtaja Leon Trotski puhuu Red Gatheringille vuonna 1919 (Kuva: NEWSAMpix)

Hän sanoi, että Ransome pukeutui vanhaan keisarilliseen turkistakkiin, ja Evgenialla oli talonpojan huivi ja hame paetakseen Venäjää vallankumouksen jälkeisen sisällissodan syttyessä.

Hugh sanoo: Mahdollisesti Ransomelle tuntematon, hän salakuljetti alusvaatteissaan miljoonan ruplan arvoisia timantteja myydäkseen bolshevikkisille sympatioille lännessä! Heidät oli todennäköisesti takavarikoitu aristokratiasta.

Heidän pakonsa oli kuin yksi venäläisistä kansantarinoista, joita Arthur-setä rakasti: hän pakeni kaupungista, nukkui palanut latoissa ja vältti kuolemaa. Hän pelasti rakkaan naisen.

- Ja hän kantoi koko ajan taskussaan pikkukiveä Peel Islandilta, Coniston Waterista järvialueella, inspiraationa Wild Cat Islandille Swallowsissa ja Amazonissa, kuten talismani, onnekorut.

Lopulta he saivat heidät kotiin - ja kun hän erosi ensimmäisestä vaimostaan, hän meni naimisiin Evgenian kanssa.

Ransome oli edelleen onnellisesti naimisissa bolshevikkimorsiamensa kanssa, kun hän kuoli vuonna 1967 83 -vuotiaana. Se oli 37 vuotta sen jälkeen, kun Swallows and Amazons ilmestyi aurinkoisen kesäloman innoittamana ystäviensä lasten Altounyanien kanssa.

Evgenia

Evgenia, nainen Arhtur riskitti kaiken (Kuva: Hugh Lupton)

hyvin palkattuja töitä ilman pätevyyttä uk

Ransomen omat seikkailut koskettavat uutta elokuvaa, jonka pääosissa ovat Kelly Macdonald, Rafe Spall ja Harry Enfield sekä venäläisten vakoojien esittely järvissä. Vaikka tämä on aiheuttanut kiistoja ranskalaisten Ransome -fanien keskuudessa.

Vuonna 1913 silloisen Ransomen isä, toimittaja ja kirjailija epäonnistuneessa avioliitossa ensimmäisen vaimonsa Ivy Walkerin kanssa, päätti tehdä ensimmäisen matkan Venäjälle.

Hänen piti pysyä siellä ja pois päältä lopulliseen lentoonsa asti. Se oli melko onneton ensimmäinen avioliitto, kertoo Hugh, jonka isoäiti Joyce oli Ransomen sisko.

Hän oli tutustunut venäläisten satujen kirjaan ja hämmästynyt tarinoista. Hänen ajatuksensa oli mennä opiskelemaan venäjää ja kerätä kansantarinoita ja kertoa ne uudelleen englanniksi.

Hugh Lupton

Hugh Lupton on paljastanut sukulaisensa kiehtovan tarinan (Kuva: )

Pietarissa asuva Ransome toteutti unelmansa ja kirjoitti Vanhan Pietarin venäläiset tarinat. Mutta hän teki uutisraportteja kotona yhä epävakaammasta poliittisesta tilanteesta.

Hän vieraili itärintamalla muutaman kerran ja pääsi hitaasti teetä juomaan useiden korkean tason bolshevikkien kanssa ja jopa asunnon Karl Radekin kanssa, josta tuli Kominternin pääpropagandisti. Hän pelasi shakkia Leninin kanssa, Hugh sanoo.

Vaikka Ransome tunnetusti myöhemmin väitti, että hänen ainoa politiikkansa oli kalastus, Hugh selittää, hänestä tuli brittiläinen toimittaja, joka suhtautuu eniten sympaattisesti bolshevikkisiin asioihin.

Lenin uskoi, että ystävällinen kirjailija oli hänelle hyödyllinen toimittaessaan tietoa lännestä. Mutta enemmän kuin näyttää siltä, ​​että hän todellakin piti hänestä.

Roland Chambers, joka tutki Ransomen aikaa Venäjällä elämäkerrassaan The Last Englishman: The Double Life Arthur Ransome, sai pääsyn KGB -arkistoihin ja huomasi, että kirjoittaja oli ehdottomasti työskennellyt bolshevikkien salaisten tiedustelupalvelujen palveluksessa.

Hän sanoo, että hän ja Lenin pääsivät aidosti toimeen: Lenin puhui 'hyödyllisistä idiooteista', länsimaisista, joita voitaisiin käyttää. Mutta mielestäni Lenin todella kunnioitti Ransomea.

vasemmalta oikealle Nancy Lupton ja Hugh Lupton. Hughin pään takana oleva saari on Peel Island, josta tuli kirjoissa Wildcat Island

Nancy ja Hugh Lupton soutuivat järvellä, joka inspiroi kirjaa (Kuva: Hugh Lupton)

Chambers teki myös toisen havainnon aiemmin luokitelluissa brittiläisissä arkistoissa, että samanaikaisesti Ransome oli myös MI6: n palveluksessa vuodesta 1918 lähtien, jotka epäilivät Venäjällä vietettyä aikaa ja halusivat käyttää häntä oman älykkyytensä parantamiseen.

On kerrottu, että Evgenia antoi hänelle salaa pääsyn tärkeisiin asiakirjoihin.

Mutta Chambers on vakuuttunut siitä, että Ransome teki kaiken omien etujensa eikä minkään erityisen poliittisen intohimon vuoksi. Eikä vain hänen omaansa, vaan sen naisen, johon hän oli rakastunut.

Vladimir Ulyanov Lenin Venäjän vallankumouksen johtaja puhumassa Moskovan kokouksessa.

Lenin kunnioitti Ransomea aidosti (Kuva: Getty)

Lopulta hänen tarpeensa suojella Evgeniaa sai hänet ottamaan kaiken riskin.

Vuoteen 1919 mennessä hänen henkensä oli vaarassa bolshevikkien ja antikommunistisen valkoisen armeijan välisen sisällissodan aikana.

Hän otti askeleen ja pakeni kirjailijan kanssa. Uskotaan, että hän vei myöhemmin salakuljetetut timantit Pariisiin rahoittaakseen uuden poliittisen puolueen, joka on sitoutunut kommunismin leviämiseen.

Hugh sanoo: Se oli poikkeuksellisin matka. He nousivat junaan Moskovassa, mutta pääsivät vain niin pitkälle, koska rautatiet oli räjäytetty toisistaan. Sitten he palkkasivat hevosen ja kärryn sekä pojan johtamaan sitä.

Hän sanoo, että he välttivät vangitsemista ja kuolemaa kolme kertaa. Ensimmäinen kerta, kun Evgenia antoi leskelle vedenkeittimen, jotta naisen pojat eivät antaisi heitä sisään.

Hugh sanoo: Leski oli niin iloinen, että lähetti poikansa pois ja pelasti heidän henkensä. Sitten hän lähetti pariskunnan pois juustopalan kanssa.

Myöhemmin Ransome otti arvosanan talonpoikaissotilaita vastaan, jotka olivat kohdanneet heidät. Hugh sanoo: Ransome, tietäen, että hänellä oli päällään keisarillinen turkki ja turkishattu, huusi: ”Onko sinulla upseeri mukanasi? Minne olet menossa?'

Hugh sanoo: Kun he kertoivat hänelle, hän sanoi: ”Kun tulet sinne, kerro heille, että tulen!” He olivat niin hämmästyneitä, että tervehtivät häntä ja laukkasivat. Kun he saapuivat kylään, armeija oli rivissä odottamassa heitä ja heille tarjottiin majoitusta.

Amazonin ja pääskyset kirjan kansi

Amazonin ja pääskyset kirjan kansi

Lopuksi Ransomen shakin rakkaus pelasti heidän henkensä. He kohtasivat Virossa valko -armeijan divisioonan, joka olisi ampunut heidät - ellei upseeri olisi tunnistanut Ransomea.

Kävi ilmi, että he olivat kerran pelanneet shakkia, nauraa Hugh. Ransome oli voittanut ja upseeri oli asettanut laudan toiselle pelille ja kutsuttiin sitten pois. Kun hän näki Ransomen, hänen mielessään oli vain pelin viimeistely, joten hän piiskasi laudan ja he pelasivat siellä ja silloin - ja Ransome antoi hänen voittaa.

Hän oli niin iloinen, että antoi pariskunnalle tarvittavat paperit saadakseen ne turvallisesti Itämerelle.

Takaisin Britanniassa Ransome erosi ensimmäisestä vaimostaan ​​ja meni naimisiin Evgenian kanssa vuonna 1924.

He asettuivat järvialueelle eivätkä koskaan puhuneet menneisyydestään.

Hugh, myös kirjailija, sanoo: Minua käskettiin olemaan koskaan mainitsematta Venäjää. Luulen, että Evgenia oli huolissaan, jos hän selvisi, että hän asuu Englannissa, hänen perheensä Venäjällä saattaa olla vaarassa.

Ransome oli enemmän kuin tyytyväinen pysyäkseen paikassa, josta hänen onnekivi oli tullut, putkien ja onkihyllyjensä rinnalla. Hugh sanoo: Hänellä oli aina vetovoima takaisin järvialueelle. Siellä hänen sydämensä oli.

  • Swallows and Amazons on elokuvateattereissa. The Last Englishman: The Double Life of Arthur Ransome on julkaissut Faber

Katso Myös: