Kuka voi ja ei voi irtisanoa - ja kuinka paljon olet velkaa, jos se tapahtuu sinulle

Kansalaisneuvonta

Horoskooppi Huomenna

Mitä oikeuksia sinulla on, jos yrityksesi asettaa sinut irtisanomiseen työpaikkojen menetyksen kasvaessa?(Kuva: Getty Images)



On vaikea välttää puhumista irtisanomisista, kun siirrymme pois lukituksesta ja lomautusjärjestelmät alkavat siirtää enemmän vastuuta työnantajille.



On selvää, että miljoonat ihmiset ovat huolissaan työstään ja mitä tapahtuu, jos heidät irtisanotaan.



On helppo tuntea itsensä hieman eksyneeksi, kun töiden kuiskaukset alkavat pyöriä työssä. Loppujen lopuksi päätös näyttää usein suurelta osin käsistäsi.

Valitettavasti uutisissa on useita raportteja yrityksistä, jotka yrittävät muuttaa sopimuksia ja työtapoja 'irtisanomisen välttämisen' varjolla.

Laajemmasta etiikasta riippumatta, jos olet huolissasi sopimukseen tehtävistä muutoksista, sinun kannattaa harkita puhumista ammattiliitollesi - ne neuvottelevat työnantajasi kanssa puolestasi.



Ilmainen neuvonta-, sovittelu- ja välimiespalvelu (ACAS) tarjoaa apua ja tukea, ja ne ovat myös täysin riippumattomia ja puolueettomia.

Työpaikat häviävät hälyttävästi (Kuva: PA)



Irtisanomiseen liittyy kaikenlaisia ​​varoituksia, joten oikeuksiin voi olla poikkeuksia riippuen siitä, mitä teet toimeentulosi vuoksi, miten sinut erotettiin ja paljon muuta.

Monet poikkeuksista ovat käsitelty hallituksen verkkosivuilla .

Siellä on myös paljon muita selkeitä englanninkielisiä oppaita, jos tarvitset lisävarmuutta oikeuksistasi ilman monimutkaisia ​​työlainsäädännön kohtia.

Nämä oppaat sisältävät myös suunnitelmia uuden työpaikan saamiseksi, toimeentuloon ja tuen löytämiseen.

Kuinka paljon voisin saada?

Mitä heidän on maksettava sinulle (Kuva: Getty Images)

Lakisääteinen irtisanomiskorvaus on vähiten mitä voit odottaa, jos olet työskennellyt vähintään kaksi vuotta.

Tämä perustuu ikään, joten voit saada:

  • Työssä alle 22 -vuotiaana: puolen viikon palkka jokaiselta kokonaiselta vuodeltasi.
  • 22 - alle 41: viikon palkka jokaisesta kokonaisesta työvuodesta.
  • 41 ja yli: Puolitoista viikon palkka jokaisesta kokonaisesta työvuodesta.

Lakisääteinen irtisanominen on rajoitettu 20 vuoteen ja enintään 538 puntaan viikossa. Voit laskea mihin sinulla on oikeus hallituksen verkkosivuilla täällä .

Olen puhunut useiden työoikeusasiantuntijoiden kanssa ja suurin osa on samaa mieltä siitä, että irtisanomiskorvauksesi on perustuttava normaalipalkkaanne, ei irtisanottuun palkkaasi.

Työnantajallasi voi olla runsaampi irtisanomispaketti, joten tarkista työsopimuksesi. Tätä kutsutaan 'sopimukselliseksi irtisanomiseksi'.

Kuinka paljon ilmoitusta minun pitäisi saada?

Kuinka nopeasti se voi tapahtua? (Kuva: Getty Images)

Lakisääteiset irtisanomisajat ovat:

  • Työsuhde kuukaudesta kahteen vuoteen: yksi viikko.
  • 2-12 vuotta: Yksi viikko joka vuosi.
  • Yli 12 vuotta: 12 viikkoa

Työnantajasi voi jälleen antaa sinulle pidemmän irtisanomisajan.

Sinun tulee maksaa myös irtisanomisajan. Jos sopimuksesi sanoo, että sinulle voidaan maksaa 'ilmoituksen sijasta', se tarkoittaa, että he voivat päästää sinut irti, mutta heidän on silti maksettava sinulle irtisanomisajan aikana.

Saatat myös kuulla 'puutarhanhoitovapaasta'.

Tämä tarkoittaa, että et todellakaan työskentele työnantajasi palveluksessa, mutta olet edelleen laillisesti palkattu, joten et voi aloittaa uutta työtä tänä aikana, sinut voidaan kutsua takaisin ja sinun on noudatettava työsopimussääntöjäsi.

kelly brookin rintojen koko

Entä lomat?

Onko pakko ottaa loma? (Kuva: Getty Images/iStockphoto)

Voit pitää lomaa irtisanomisaikana - jos työnantajasi sanoo, että se on kunnossa.

Monet yritykset katsovat jännittyneinä lukituksen aikana kertyneiden lomien määrää, joten on mahdollista, että sinua pyydetään pitämään lomaa tänä aikana - hyvä uutinen on, että tämä maksetaan täysimääräisellä sopimuksella, ei irtisanotulla tai alennetulla korolla.

He voivat myös vaatia sinua lomalle, mutta heidän on ilmoitettava sinulle kaksi päivää etukäteen jokaisesta lomapäivästä, jonka he haluavat sinun ottavan.

Joten jos sinulla on seitsemän päivän loma, heidän on ilmoitettava sinulle 14 päivää etukäteen, milloin he haluavat sinun ottavan loman.

Voi, ja jos sinut irtisanotaan, kaikki lomat on myös maksettava.

Entä jos olet äitiys-/sairaslomalla?

Onko äitiyslomalle poikkeuksia? (Kuva: Getty)

Irtisanomiskorvauksesi pitäisi silti perustua normaalipalkkaan, jos olet äitiys- tai sairauslomalla, vaikka ansaitsisitkin tavallista palkkaa vähemmän.

Henkilöstötiimisi tai yrityksesi tulee varmistaa, että olet täysin mukana kaikissa työsi kuulemisissa ja päätöksissä.

Entä jos olet lomautettu?

Muista, että sinulla on lakisääteiset työoikeudet sekä sopimusoikeutesi myös monien työnantajien kanssa.

Covid-19 ja irtisanomiset ovat saaneet monet ihmiset tuntemaan olonsa epävarmaksi työpaikkansa ja tulevaisuutensa suhteen, mutta laki ei ole muuttunut. Tämä ei tarkoita sitä, että jokainen yritys noudattaa lain kirjainta (he olisivat kuitenkin typeriä, jos eivät).

Jos sinusta tuntuu, että oikeuksiasi ei huomioida, tee virallinen valitus. Puhu ACAS: lle ennen asianajajien kutsumista, vaikka heidän neuvonsa ovat ilmaisia.

Mitä seuraavaksi?

Irtisanomispeloista puhuminen ei ole koskaan helppoa, mutta on järkevää valmistautua, jos luulet, että saatat vaikuttaa.

Oikeuksien tunteminen antaa sinulle enemmän aikaa valmistautua kaikkeen työn etsimisestä talouden suunnitteluun. Käsittelen tätä tarkemmin pian.

Löydät runsaasti ohjeita ja neuvoja maksuttomien valitusten verkkosivustolta Resolver.co.uk

Katso Myös: