Mikä on musta aukko? Koska tähtitieteilijät havaitsevat valon yhden takaa ensimmäistä kertaa

Tiede

Horoskooppi Huomenna

Tyypillisesti mustat aukot tuhoavat kaiken lähelle menevän valon – joten tämä spektaakkeli oli kiehtova.



Mutta nyt ensimmäistä kertaa... tiedemiehet ovat nähneet valoa mustan aukon takaa .



numeron 73 merkitys

Uudessa tutkimuksessa Kalifornian Stanfordin yliopiston astrofyysikon Dan Wilkinsin johtamat tutkijat havaitsivat, että mustasta aukosta puhkesi valosäteitä.



Tutkimuksessa, jossa käytettiin Euroopan avaruusjärjestön XMM-Newton- ja NASA:n NuSTAR-avaruusteleskooppeja, havaittiin, että valo kaikui mustan aukon ympäriltä, ​​jotta se voidaan nähdä toiselta puolelta.

Tämä havaittiin sen jälkeen, kun tutkijat tutkivat röntgensäteitä, jotka sinkoutuivat galaksin keskustaan, 800 miljoonan valovuoden päässä.

Mikä on musta aukko?

Tämä on esimerkki mustasta aukosta, joka muodostuu, kun erittäin massiiviset tähdet romahtavat elinkaarensa lopussa (Kuva: Getty Images)



Musta aukko on paikka avaruudessa, jossa on voimakas gravitaatiokenttä, josta valokaan ei pääse pakoon.

Tämä voi tapahtua, kun tähden keskus putoaa itseensä, romahtaa tai kuolee.



Painovoimakenttä avaruudessa saa tähden juuttumaan pieneen tilaan, eikä se voi paeta.

Koska valo ei pääse karkaamaan, kun se vedetään mustaan ​​aukkoon, ihmiset eivät näe mustaa aukkoa avaruudessa, he näyttävät näkymättömiltä.

Erikoisominaisuuksilla varustettujen kaukoputkien avulla voidaan kuitenkin havaita mustia aukkoja, joilla voidaan myös nähdä kuinka tähdet toimivat eri tavalla ollessaan lähellä mustia aukkoja.

cherly cole seksinauha

Mitä tutkimuksessa havaittiin?

Tutkimuksen aikana tutkijat tutkivat tieteellistä ominaisuutta nimeltä korona, mutta sitten kaukoputket poimivat odottamattomia valokaikuja.

Valon soihdut näyttivät erilaisilta kuin galaksissa havaitut aikaisemmat soihdut, ja ne näkyivät pienempinä ja erivärisinä.

Röntgensäteet näyttivät heijastuneen mustan aukon toiselta puolelta, mikä on hyvin odottamatonta ja epätavallista, koska mustat aukot yleensä tuhoavat valoa.

Tohtori Wilkins sanoi lausunnossaan: Mikään mustaan ​​aukkoon menevä valo ei tule ulos, joten meidän ei pitäisi pystyä näkemään mitään, mikä on mustan aukon takana.

Selittäessään röntgensäteitä ja niiden näkemistä, tohtori Wilkins jatkoi: Syy, jonka voimme nähdä, on se, että musta aukko vääntelee tilaa, taivuttaa valoa ja kiertää magneettikenttiä ympärilleen.

Lue lisää

Tämä on ensimmäinen kerta, kun näissä röntgensäteissä on ennustettu, että näin voisi tapahtua aina Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian asti.

Toistaiseksi sitä ei kuitenkaan ollut koskaan tapahtunut, se oli vain myytti tai ratkaisematon teoria.

sophie ellis-bextor raskaana

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen toinen kirjoittaja Roger Blandford sanoi lausunnossaan: Kun 50 vuotta sitten astrofyysikot alkoivat spekuloida, kuinka magneettikenttä voisi käyttäytyä lähellä mustaa aukkoa, heillä ei ollut aavistustakaan, että jonain päivänä meillä voisi olla tekniikat. tarkkailla tätä suoraan ja nähdä Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria toiminnassa.

Albert Einsteinin teoria yleisestä suhteellisuusteoriasta on todistettu sen jälkeen, kun tiedemiehet havaitsivat ensimmäisen kerran mustan aukon takaa tulevan valon (Kuva: Getty Images)

Uusi löytö on ensimmäinen kerta, kun valoa on koskaan nähty suoraan mustan aukon takaa.

eden hazard real madrid

Alkututkimus koski koronaa, mustan aukon muodostamaa yhteistä valoa. Se kiertyy mustan aukon ulkopinnan ympärille ja muodostuu materiaalien putoaessa sisään.

Korona on yksi mustan aukon muodostaman galaksin kirkkaimmista valoista, ja se laukaisee röntgenvaloa, jota käytetään sitten mustan aukon analysointiin.

Tutkijat ehdottavat, että korona alkaa, kun kaasua putoaa mustaan ​​aukkoon, ja tämä kuumennetaan sitten miljoonien asteiden lämpötiloihin.

Lämpötila on niin kuuma, että elektronit repeytyvät atomeista, jolloin syntyy röntgenvaloa valtavan kipinöinnin ja spiraalin kautta, jolloin magneettikentät hajoavat.

Dan sanoi lausunnossaan, että tämä magneettikenttä, joka sitoutuu ja sitten napsahtaa lähelle mustaa aukkoa, lämmittää kaiken ympärillään ja tuottaa näitä korkean energian elektroneja, jotka sitten tuottavat röntgensäteitä.

Lue lisää

Lue lisää

Luetuin
Älä missaa

Katso Myös: