Mitä Asdan samanpalkkaisuus tarkoittaa supermarketin työntekijöille - ja kuka voisi saada palkan takaisin

Asda

Horoskooppi Huomenna

Ruokakauppa voi joutua maksamaan miljoonia korvaamaan vahingot(Kuva: SOPA Images/LightRocket Getty Imagesin kautta)



Kymmenet tuhannet Asda -myymälän työntekijät ovat askeleen lähempänä samaa palkkaa sen jälkeen, kun korkein oikeus päätti tänään heidän puolestaan.



Ruokakaupan työntekijät, jotka maksavat jakelukeskuksen henkilökunnalle jopa 3 puntaa tunnissa enemmän kuin myymälän henkilökunta, väittävät, että heille pitäisi maksaa yhtä suuret palkat kollegoilleen varastossa ympäri maata.



Asda on pitkään kiistänyt tämän - mutta tänään päivittäistavara hävisi kolmannen valituksensa väittäen, että roolit molemmilla osastoilla eivät ole vertailukelpoisia .

Korkeimman oikeuden tuomarit sanoivat, että tuomio tuo nyt tuhansille työntekijöille mahdollisuuden saada yhtäläiset oikeudet.

Kuinka monta ihmistä vaikuttaa?

Henkilökunta sanoo, että heidän pitäisi saada sama palkka - mutta Asda väittää, että he ovat täysin erilaisia ​​töitä (Kuva: Manchester Evening News)



Väite koskee yli 40 000 Asda-myymälän työntekijää, joista noin kaksi kolmasosaa on naisia.

Työntekijät sanovat haluavansa saman palkan jakelukeskuksen henkilökunnalle - joista suurin osa on miehiä - ja väitteet ulottuvat kuuden vuoden taakse.



Työntekijä Wendy Arundale, joka on työskennellyt Asdassa 32 vuotta, on yksi tuhansista työntekijöistä, jotka nostavat kanteen sukupuolista syrjintää vastaan.

'Pidin työstäni, mutta tieto siitä, että jakelukeskuksissa työskenteleville mieskollegoille maksettiin enemmän palkkaa, jätti katkeran maun suuhuni', Arundale sanoi.

'' Ei ole paljon vaatia, että hänelle maksettaisiin sama palkka samanarvoisesta työstä, ja olen iloinen, että korkein oikeus päätyi samaan johtopäätökseen kuin kaikki muut tuomioistuimet. ''

Asda kiistää edelleen, että roolit ovat tasavertaisia.

kedros-muodostelmat 75 puntaa

Asda: Asda on aina maksanut kollegoilleen markkinahinnan näillä aloilla, ja olemme edelleen luottavaisia. ''

Mikä on palkan ero?

Väitteet voivat ulottua jopa kuuteen vuoteen

Myymälätyöntekijät, joita edustaa asianajotoimisto Leigh Day, ovat esittäneet sukupuoleen perustuvaa syrjintää ruokakauppaa vastaan.

Myymälätyöntekijöitä edustavat lakimiehet sanovat, että jakelupalvelun työntekijät saavat 1,50–3,00 puntaa tunti enemmän.

Perjantaina korkeimman oikeuden tuomarit päättivät yksimielisesti, että silloin, kun parlamentti on päättänyt saattaa yhdenvertaista palkkaa koskevan lain voimaan, nyt ei ole oikea aika ottaa jalka pois polkimelta.

Tuomiossaan Lady Arden sanoi, että tapaus on 'tärkeä, koska muuten työnantaja voisi välttää samanpalkkaiset vaatimukset jakamalla tietyt työntekijäryhmät eri toimipaikoille, jotta heillä voi olla erilaiset ehdot, vaikka tämä olisi syrjivää'.

Mitä tämä tarkoittaa nykyisille ja entisille työntekijöille?

Leigh Day sanoi, että jokaisella, jolle on maksettu tuntipalkka ja joka on työskennellyt kaupassa Englannissa tai Skotlannissa, voi olla oikeus liittyä kanteeseen - joka voi olla tuhansien puntien arvoinen takaisinmaksu.

Yhteistyökumppani Lauren Lougheed sanoi: ”Olemme iloisia siitä, että asiakkaamme ovat poistaneet niin suuren esteen taistelussaan samasta palkasta.

”Employment Appeal Tribunal ja Court of Appeal päättivät jo työllisyystuomioistuimena, että näitä rooleja voidaan verrata, ja nyt korkein oikeus on tullut samaan johtopäätökseen.

voittaako Liverpool liigan

'Toivomme, että Asda lopettaa nyt kantapäänsä vetämisen ja maksaa henkilöstölleen sen arvoisen.'

Lue lisää

Työoikeudet
Mikä on minimipalkka? Nolla tunnin sopimusten ymmärtäminen Mitä kertoa pomollesi, että olet sairas? Mitä tehdä, jos sinut irtisanotaan

Mitä seuraavaksi tapahtuu samapalkkaisessa taistelussa?

Viimeisin korkeimman oikeuden istunto oli Asdan viimeinen mahdollisuus väittää, etteivät roolit ole vertailukelpoisia.

Se on nyt menettänyt tapauksen, mikä tarkoittaa, että työntekijät voivat siirtyä eteenpäin vaatimalla takautuvaa palkkaa.

Seuraavassa vaiheessa työtuomioistuin päättää, ovatko tietyt myymälä- ja jakelutyöt yhtä arvokkaita.

Jos tuomarit päättävät, että eri työpaikat ovat ”samanarvoisia”, oikeudenkäynti siirtyy sitten kolmanteen vaiheeseen.

Lakimiehet sanovat, että työtuomioistuin harkitsee sitten, onko olemassa muita syitä kuin sukupuoli, miksi kaupoissa työskentelevien ihmisten ei pitäisi saada samoja palkkoja kuin jakelukeskuksissa työskenteleville.

Kuinka paljon rahaa henkilökunta voisi saada?

Susan Harris, GMB: n lakiasiainjohtaja, sanoi tänään, että henkilöstö voi saada useita vuosia. Maksaa takaisin.

Hän sanoi: 'Kehotamme nyt ASDA: ta istumaan kanssamme päästäksemme sopimukseen jäseniemme veloista - jotka voivat nousta satoihin miljooniin puntoihin.'

Ammattiliiton mukaan korvausvaatimus voi nousta 500 miljoonaan puntaan.

Jennifer Smith, JMW Solicitorsin työlainsäädännön kumppani, sanoi: Asda voi saada vaatimuksen jopa kuuden vuoden takaisinmaksusta työntekijää kohden - samoin kuin muut vähittäiskauppiaat, jos heidän henkilöstönsä vaativat korvauksia. '

Mitä se merkitsee muille supermarketikauppojen työntekijöille?

Tesco, Sainsbury, Co-op ja Morrisons ovat myös nostaneet viime vuosina samapalkkaisuusvaatimuksia, koska ne väittävät, että myymälän henkilökunta on alipalkattua verrattuna kollegoihinsa.

Smith arvioi, että vähittäiskaupan kustannukset voivat nousta 8 miljardiin puntaan.

Lime Solicitorsin työllisyyspäällikkö Neha Thethi sanoi, että tämän päivän tulos voi avata tulvat uusille väitteille.

”Tämän päivän korkeimman oikeuden tuomion merkitystä ei voi aliarvioida - se on yksityisen sektorin suurin samanpalkkaisuus, ja se voi avata portit uusille väitteille, ei vain muissa supermarketeissa, vaan myös muissa merkittävissä vähittäiskauppiaissa.

”Kantajat pitävät tätä väistämättä myönteisenä merkkinä, ja voimme kohtuudella odottaa, että kantajien määrä kasvaa ja muut vaateet alkavat. Asda voi saada miljoonan punnan voiton. Korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa väistämättä muiden mahdollisten kantajien rakenteeseen ja lähestymistapaan.

stephanie pratt ja joey essex

Yli neljäkymmentä vuotta sitten tasa -arvolaki tuli voimaan, ja näemme edelleen epätasaiset toimintaedellytykset työskenteleville miehille ja naisille ja taistelemme palkkaeroja vastaan. Epäilemättä tämä oikeudellinen koe on kauan myöhässä. ''

Tilaa NEWSAM Money -uutiskirje, niin saat viimeisimmät neuvot ja uutiset

Yleisluotosta lomautukseen, työoikeuksiin, matkapäivityksiin ja hätäapuun - meillä on kaikki suuret taloudelliset tarinat, jotka sinun on tiedettävä juuri nyt.

Tilaa NEWSAM Money -uutiskirjeemme täältä.

Katso Myös: