Miksi olen niin turvonnut koko ajan? Yleisimmät syyt ja niiden hoito

Elämäntapa

Horoskooppi Huomenna

Olipa kyseessä lomavatsa, raskaan aterian jälkeinen närästys tai vain ajoittainen turvotus, ruoansulatuskanavan ongelmat ovat yksi viidestä yleisimmästä syystä, miksi käymme yleislääkärillä.



Luvut osoittavat, että 70 prosenttia ihmisistä kärsii säännöllisesti vatsaongelmista Ärtyvän suolen oireyhtymä ( IBS ), happorefluksi ja pelkkä vanha ummetus ovat kolme yleisintä syytä.



Monet meistä eivät ole tyytyväisiä puhumaan suolisto-ongelmistamme, olipa kyse sitten vauvan ravinnosta tai jostain vakavammasta, mikä viivästyttää avun saamista.



Se voi auttaa selvittämään, mikä on turvotuksen syy - mutta muista, että mikään ei korvaa yleislääkärin neuvoja.

Tässä on yleisiä syitä ja kuinka päästä eroon turvotusta vatsasta.

Mitkä ovat turvonneen vatsan oireet?

1. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä, ummetus

Ärtyvän suolen oireyhtymä voi olla tuskallista (Kuva: Getty)




Voi olla syynä, jos: Olet ollut turvonnut pitkään ja olet myös kokenut oireita, kuten kipua, ummetusta ja/tai ripulia.



Yleinen suolistosairaus, IBS on toiminnallinen häiriö, mikä tarkoittaa, että itse suolen rakenteessa ei ole mitään vikaa, mutta suoliston toimintatapa on epänormaali.

Peter Whorwell Manchesterin yliopiston lääketieteen ja gastroenterologian professori sanoo: Mielestämme suolisto on yliherkkä IBS:stä kärsivillä, joten sen normaalit prosessit aiheuttavat oireita.

Turvotus on yksi IBS:n ​​häiritsevimmistä sivuvaikutuksista. Jotkut naiset lisäävät pari mekkokokoa ja tarvitsevat jopa erilaisia ​​vaatteita sen mukaan, ovatko he turvonneet vai eivät.

Monille se yleensä pahenee iltaa kohti, joten se voi häiritä sosiaalista elämääsi.

IBS:ään ei ole parannuskeinoa, mutta voit hallita oireita.

Viljakuidun leikkaaminen helpottaa oireita 30–40 % suurimmalla osalla sairastuneista, sanoo professori Whorwell.

Tämä tarkoittaa, että vältät täysjyväleipää, kauraa, mysliä, digestive-keksejä, muropatukoita ja kaikkia muita aamiaismuroja paitsi Rice Krispiesiä, mutta valkoinen leipä, kakut, kermakeksejä ja useimmat keksit ovat hyviä.

Kokeile tehdä tätä kolmen kuukauden ajan nähdäksesi, auttaako se. Probiootit voivat myös helpottaa oireita – Holland ja Barrett varastossa nämä pureskeltavat probioottitabletit .

Voit myös kokeilla Activia-jogurtteja, sillä niiden sisältämän probioottikannan on osoitettu auttavan IBS:ssä – Sainsbury's on 4 kpl Activia-jogurttia .

Voit myös kokeilla lisäravinteita, kuten BioCare Acidophilus (21,27 puntaa 60 kapselille, Amazon ), ja kannattaa käydä yleislääkärilläsi.

Lääkärit voivat määrätä sinulle lääkkeitä, kuten kouristuksia, laksatiiveja ja ripulilääkkeitä.

Laksatiivien ja ripulilääkkeiden ottaminen ei ole ongelma pitkällä aikavälillä, jos sinulla on IBS, lisää professori Whorwell.

2. Ilmavaivat voivat olla turvotuksen syy

Voi olla syynä, jos: Ohitat paljon tuulta, mutta et huomaa muita oireita.

Me kaikki koemme ilmavaivat ajoittain – on täysin normaalia tehdä niin jopa 15 kertaa päivässä – ja joskus et ehkä edes huomaa tekeväsi sitä.

Vaikka liialliselle ilmavaivat ei olekaan lääketieteellistä määritelmää, jos se häiritsee sinua ja tekee elämästä kiusallista tai tuntuu epämukavalta, voit ryhtyä toimiin sen vähentämiseksi.

Yritä vähentää ruokien määrää, joissa on runsaasti imeytymättömiä hiilihydraatteja. Yleisiä syyllisiä ovat pavut ja palkokasvit, parsakaali, kaali, luumut ja omenat sekä sokerikorviketta sisältävät ruoat.

Nämä hajoavat yleensä hyvin hitaasti ja voivat vapauttaa pieniä määriä rikkikaasua kulkiessaan suolen läpi.

Ravitsemuskonsultti Ian Marber sanoo: Syö ruokaa hitaasti ja muista pureskella. Ilman pureskelua ruoka kulkeutuu todennäköisemmin suolistoon osittain hajotettuna, ja on suurempi mahdollisuus, että se käy ja tuottaa kaasua.

Ota huomioon, että joskus jokin taustalla oleva terveydentila – mukaan lukien tässä luetellut – voi myös aiheuttaa ilmavaivat.

Jos ongelma jatkuu, voit käyttää Activated Charcoal Saver Packia tässä , tai Sage Leaf tabletit .

3. Keliakia eli gluteeni-intoleranssi

Voi olla syynä, jos: Tunnet itsesi usein väsyneeksi; olet laihtunut ilman näkyvää syytä; kärsit vatsakipuista.

Keliakia on haitallinen reaktio gluteenille, jota löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista ja kaikista niitä sisältävistä elintarvikkeista – kaikkea pastasta ja leivästä piirakoihin ja joihinkin kastikkeisiin ja kastikkeisiin.

Se on autoimmuunisairaus, jossa elimistö pitää gluteenissa olevia aineita uhkana ja hyökkää niitä vastaan, mikä johtaa ohutsuolen pinnan vaurioitumiseen, mikä sitten vaikuttaa kykyysi imeä ravintoaineita ruoasta.

Aiemmin se diagnosoitiin pääasiassa lapsilla, mutta nyt tiedetään, että ihmiset voivat jäädä diagnosoimatta keski-ikään asti.

Jos sinulla on näitä oireita, ota yhteys lääkäriisi ja pyydä verikokeita keliakian varalta. National Institute for Health and Clinical Excellence -ohjeistuksen mukaan jokainen, jolla on turvotusta ja muita IBS-tyyppisiä oireita, tulee testata sen varalta.

Jos saat diagnoosin, voit paremmin, kun alat välttää kaikkia gluteenia sisältäviä ruokia.

billie piper laurence fox

Lisätietoja siitä on osoitteessa www.coeliac.org.uk .

(Kuva: GETTY)

4. Hormonaaliset vaihtelut voivat aiheuttaa turvotusta

Voi olla syynä, jos: Olet ennen kuukautisia tai sen alkuvaiheessa raskaus .

Raskauden aikana ja juuri ennen kuukautisia progesteronihormonin tasot nousevat.

Tämä voi hidastaa suoliston liikettä tai liikettä, mikä tarkoittaa, että ruoka kulkee hitaammin kehon läpi, mikä johtaa turvotukseen ja mahdollisesti ummetukseen.

Sinä voi lyödä turvotusta. Harjoittelu voi auttaa parantamaan suoliston motiliteettia, ja 30 minuutin kävely päivässä voi olla riittävä vaikutus.

Muista myös juoda runsaasti nesteitä ja syödä paljon hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita välttääksesi ummetusta.

5. Munasarjasyöpä turvotus oire

Voi olla syynä, jos: Turvotus on jatkuvaa ja sinulla on muita oireita, kuten jatkuva täyteyden tunne ja vatsakipu.

Munasarjasyövän oireet ovat yleensä melko epämääräisiä, minkä vuoksi se diagnosoidaan usein myöhään, kun sitä on vaikeampi hoitaa, joten on tärkeää olla tietoinen mahdollisista merkeistä. On tärkeää mennä lääkärin puoleen itsediagnoosin sijaan.

Kohteena munasarjasyövän toimitusjohtaja Annwen Jones sanoo: Tärkeimmät oireet ovat turvotus, joka on jatkuvaa sen sijaan, että se tulee ja menee, ja lisääntynyt vatsan koko. Varo jatkuvaa ja toistuvaa vatsakipua, syömisvaikeuksia ja virtsaamisoireita.

On epätodennäköistä, että oireesi johtuvat vakavasta ongelmasta, mutta on tärkeää tarkistaa.

Lue lisää verkossa käymällä www.targetovariancancer.org.uk .

6. Ei-keliakia gluteeniherkkyys

Voi olla syynä, jos: Sama kuin keliakia, mutta voi sisältää myös nivelkipuja, lihaskrampit, jalkojen puutumista, painon laskua ja kroonista väsymystä.

Äskettäin todettu sairaus, NCGS, ilmenee, kun sinulla on keliakian oireita, jotka johtuvat gluteeniherkkyydestä, mutta vasta-aineita ei näy verikokeissa ja suoliston limakalvo näyttää normaalilta.

Gastroenterologi tohtori Kamran Rostami arvioi, että jokaista keliakiaa sairastavaa henkilöä kohden voi olla seitsemän NCGS-potilasta – se on jopa seitsemän miljoonaa ihmistä.

Kaikki lääkärit eivät usko, että NCGS on olemassa erillisenä sairautena - eikä sille ole vielä diagnostista testiä.

7. Opi laukaisesi

Kun tiedät, mikä aiheuttaa vatsan pahenemista, voit vähentää niiden esiintymistiheyttä. Buscopan IBS Relief on luonut ilmaisen 'ruokapäiväkirja'-sovelluksen, jonka avulla voit tunnistaa ruokasi ja stressisi laukaisevat tekijät. Voit ladata sovelluksen osoitteessa www.ibs-relief.co.uk/download.htm .

8. Alempi stressitaso

Tutkimusten mukaan stressi voi kulkeutua suoraan vatsaasi, minkä vuoksi masennuslääkkeitä käytetään joillekin ihmisille, joilla on resistenttejä IBS-oireita, kolorektaalikirurgi sanoo. Herra West . Muita lääkkeettömiä menetelmiä kannattaa kokeilla ensin, kuten hypnoterapiaa, rentoutumistekniikoita ja tapoja hallita stressiä päivittäin.

9. Lisää hyviä bakteerejasi

Päiväsi aloittaminen päivittäisellä probioottijuomalla tai lisäravinteella voi nostaa suoliston hyvien bakteerien määrää, mikä voi pitää ruoansulatuskanavasi terveenä ja lievittää epämukavuutta. Kokeile Healthspan Super20 Prota (16,95 puntaa, alkaen healthspan.co.uk ).

10. Syö aikaisin välttääksesi närästystä

Happorefluksi iskee yleensä yöllä makuulla, joten vältä syömistä klo 20 jälkeen. Yritä nukkua ylimääräisen tyynyn kanssa vähentääksesi hapon takaisinvirtausta ja ota tabletti, kuten Nexium Control (6,99 puntaa, kemistiltä), joka estää hapon tuotantoa.

11. Lisää nesteen saantia

Mitä tulee ummetuksen torjuntaan, kahdeksan lasillista nestettä päivässä voi auttaa huuhtelemalla jätteet pois elimistöstäsi ja vähentämällä veden kertymistä. Ja hyvä uutinen on, että mikä tahansa neste käy. Ajattelimme, että sen täytyy olla vettä , mutta nyt uskomme kaikki juomat, jopa tee ja kahvia on hyvä, sanoo herra West.

12. Kokeile vähän FODMAP-ruokavaliota

Vasta äskettäin kehitetty tämä on auttanut monia IBS-potilaita, vaikka se on melko rajoittavaa ja sitä voi olla vaikea seurata. Siihen kuuluu sellaisten elintarvikkeiden – erityisesti hedelmien ja vihannesten – välttäminen, jotka sisältävät käymiskykyisiä sokereita, jotka tunnetaan nimellä FODMAP. Nämä ruokkivat suoliston huonoja bakteereja ja vapauttavat kaasua, joka aiheuttaa joillekin epämiellyttävää turvotusta, vatsakipua ja ripulia. FODMAP elintarvikkeisiin kuuluvat sipuli, valkosipuli, kukkakaali, omenat ja kaali. Mutta varmista, että saat ensin neuvoja rekisteröityneeltä ravitsemusterapeutilta, jotta et menetä tärkeitä ravintoaineita.

13. Syö vähemmän sokeria

Sokeri saa syytteen monista asioista, ja suoliston terveyden häiriintyminen on yksi niistä.

'Ei tiedetä tarkasti, miksi sokeri voi johtaa hyödyllisten ja ei-hyödyllisten bakteerien epätasapainoon ja turvotukseen, mutta se kannattaa pitää herkkuna', selittää. Jeannette Hyde .

Mutta älä korvaa sokeria epäterveellisillä korvikkeilla.

'Keinotekoisten makeutusaineiden, kuten dieettijuomien sisältämien, on osoitettu aiheuttavan bakteerien epätasapainoa eläimissä, joten niitä voi olla syytä välttää, jos haluaa litteän vatsan', Jeannette varoittaa.

Yritä vähentää sokerin määrää vähentämällä poreilevia juomia ja makeisia. Näitä on silti hyvä saada silloin tällöin herkkupalaksi, mutta liiallinen ne voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia.

14. Paastoa vähintään 12 tuntia

'12-14 tunnin paasto illallisen ja aamiaisen välillä voi edistää painonpudotusta ja edistää hyödyllisten bakteerien lisääntymistä suolistossa, mikä voi parantaa aineenvaihduntaa ja tasapainottaa nälkähormoneja', Jeannette sanoo.

'Se on helppo tehdä, jos syöt mukavasti ja aikaisin – vaikkapa klo 19 päivällisellä ja sitten juomaan vettä sen ja seuraavan päivän aamiaisen välillä.'

15. Syö sateenkaari hedelmiä ja vihanneksia

(Kuva: Getty)

'Usein, kun ihmisillä on krooninen turvotus, he hermostuvat monista ruoista ja jättävät pois kuituja sisältäviä ruokia', Jeannette sanoo.

'Pitkän aikavälin suoliston terveyden kannalta on elintärkeää sisältää paljon erilaisia ​​vihanneksia ja hedelmiä.'

Meillä kaikilla on ruuansulatuskanavassa, pääasiassa paksusuolessa, noin puolitoista kiloa bakteereja.

'Hyvän terveyden vuoksi paksusuolen on kukoistava monien erityyppisten bakteerien kanssa, ja tapa edistää sitä on ruokkia bakteereja monenlaisilla kuitupitoisilla elintarvikkeilla.'

Voita turvotus viikossa

Ravitsemusterapeutti Natalie Lamb on hahmotellut seitsemän päivän suunnitelman turvotuksen auttamiseksi. Tässä on seitsemän vaihetta:

  1. Aloita monikantaisen probiootin käyttö.

  2. Käytä omenaviinietikkaa ennen jokaista ateriaa ruuansulatuksen toiminnan tukemiseksi.

  3. Vähennä yksinkertaisia ​​sokereita ja puhdistettuja hiilihydraatteja.

  4. Aloita syömään enemmän kuituja.

  5. Juo kupillisia kotitekoista luulientä tai sisällytä se keittoihin ja muhennoksiin.

  6. Anna palkokasvien liota hyvin yön yli. Se helpottaa niiden ruoansulatusta, jos ne aiheuttavat sinulle turvotusta.

  7. Rentoudu enemmän. Stressin tiedetään vähentävän hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa.

Saat tarkemman hahmotelman seitsemän päivän suunnitelmasta napsauttamalla alla olevaa linkkiä ja tutkimalla oman ruokapäiväkirjan luomista.

Milloin minun pitäisi huolestua?

Vaikka useimmat ruoansulatusongelmat johtuvat epämiellyttävistä, mutta ei hengenvaarallisista tiloista, kuten IBS tai närästys Jotkut oireet voivat viitata vakavampiin sairauksiin, kuten suolistosyöpään – varsinkin jos olet yli 50-vuotias.

Yleiskonsultti ja kolorektaalikirurgi Nick West neuvoo: Ota välittömästi yhteys lääkäriisi, jos sinulla on jokin seuraavista 'punaisen lipun' varoitusoireista:

  • Jatkuva muutos suolistotottumuksissa (ummetus, ripuli tai molemmat)
  • Pohjan tai vatsan ympärillä olevia kyhmyjä tai kuoppia
  • Verenvuotoa pohjasta
  • Selittämätön painonpudotus
  • Uusi ja jatkuva turvotus tulee aina tarkistaa yli 45-vuotiailla naisilla munasarjasyövän poissulkemiseksi

Tosielämän tapauksia

Lähetimme neljä lukijaa, joilla on jatkuvia vatsavaivoja, tapaamaan yleiskonsulttia ja kolorektaalikirurgia herra Nick Westiä. Spire St Anthony's Hospital Surreyssa perusteelliseen tutkimukseen heidän ongelmiensa selvittämiseksi.

(Kuva: Adam Gerrard/)

Olen niin turvonnut, että näytän raskaana

(Kuva: Adam Gerrard/)

Hannah Lewis, 36, on malli, joka on sinkku ja asuu kahdeksanvuotiaan poikansa kanssa Ascotissa, Berksissä.

Vatsatutkimus: Normaali

Diagnoosi: IBS

Hannah sanoo: Olen kärsinyt liiallisesta turvotuksesta yli 10 vuotta ja voin näyttää raskaalta syötyäni tiettyjä elintarvikkeet .

Saan myös kauheita vatsakramppeja, ummetusta ja vakavaa ilmavaivat. Yleislääkärini ei ole tarjonnut paljon apua.

Joinakin päivinä vatsani on niin paha, etten halua mennä ulos. Jos minulla on tärkeä tapahtuma, en joko syö ollenkaan tai syön vain perunalastuja, jotka eivät aiheuta turvotusta. Olen kokeillut reseptivapaita lääkkeitä, mutta mikään ei ole auttanut paljon.

Herra Westin arvio: Hannahilla on klassisia IBS-oireita. Hänen äitinsä ilmeisesti kärsi siitä ja se voi esiintyä perheissä.

Vakuutin hänelle, että se ei liity suurempaan riskiin saada muita vakavampia sairauksia.

Hannahin hoidossa on kyse oireiden hallinnasta, sillä hänen turvotuksensa pahenee tiettyjen ruokien, kuten paahdettujen illallisten ja curryjen, myötä.

Olen neuvonut häntä välttämään näitä ja pitämään ruokapäiväkirjaa muiden laukaisimien havaitsemiseksi.

Vähäisen FODMAP-ruokavalion noudattaminen ja kaasuntuottajien, kuten sipulien, parsakaalin ja omenoiden, välttäminen voi parantaa IBS:ää.

Minulla on kakka vain kerran viikossa

Michelle Nixon, 37, Mordenista, Surreysta, työskentelee lääkinnällisiä laitteita valmistavassa yrityksessä ja on naimisissa kahden lapsen äiti.

(Kuva: Adam Gerrard/)

Vatsatutkimus: Normaali

Diagnoosi: Krooninen ummetus

Michelle sanoo: Olen kärsinyt ummetuksesta niin kauan kuin muistan ja avaan suolen vain kerran seitsemässä päivässä.

Olen kokeillut useita laksatiiveja, jotka auttavat minua käymään vessassa useammin.

Ruokavalioni on melko terveellinen, vaikka en luultavasti juo tarpeeksi nesteitä päivän aikana ja liikunnan taso voisi olla parempi. Ongelma huolestuttaa minua.

Herra Westin arvio: Michellellä ei ole 'punaisen lipun' oireita, jotka voisivat viitata syöpään.

Hänen painonsa ja ruokahalunsa ovat normaaleja, eikä hänellä ole suvussa mitään suolistosairauksia.

Hänellä on yksinkertaisesti idiopaattinen krooninen ummetus, joka johtuu heikosta ruoansulatusjärjestelmästä.

Kilpirauhasen tasot kannattaa käydä verikokeessa, sillä ummetus on klassinen kilpirauhasen vajaatoiminnan merkki, kun elimistö ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia.

Reseptillä määrätty laksatiivinen Dulcolax voi auttaa häntä. Harjoittele on myös tärkeää, samoin kuin runsas nesteiden juonti.

En vain pysty lopettamaan röyhtäilyä

Angie Chace, 66, on eläkkeellä oleva tilivastaava Portsmouthista, Hantsista.

(Kuva: Adam Gerrard/)

Vatsatutkimus: Normaali

Diagnoosi: IBS – lisätestejä suositellaan

Angie sanoo: Viimeisen kolmen vuoden aikana kaikki, mitä syön tai juon, saa minut röyhtäilemään, ja rintalastan takana on kipua ja epämukavuutta.

Minulla on äskettäin ollut erittäin turvonnut vatsa ja huomasin, että nämä molemmat oireet pahenevat ruokien, kuten sipulin, parsakaalin ja leivän, myötä. Suolistoni ei ole koskaan ollut säännöllinen.

Herra Westin arvio: Angie ei tupakoi, pureskele purukumia, juo poreilevia juomia tai syö keitettyjä makeisia – kaikki tämä voi nostaa kaasua vatsassa.

Saattaa olla, että hänen röyhtäilynsä johtuu happorefluksista. Suosittelen gastroesofageaalisen refluksitaudin (GERD) ja hiatustyrän tarkistamista gastroskopialla.

Hänen turvotusoireensa kuulostavat IBS:ltä – mutta äskettäin alkaneiden ja hänen ikänsä vuoksi ultraäänitutkimus sulkee pois munasarjasyöpä olisi viisasta.

Vatsakipuni viime päivinä

Edson Chace, 74, on eläkkeellä oleva luottopäällikkö Portsmouthista, Hantsista.

(Kuva: Adam Gerrard/)

Vatsatutkimus: Normaali

Diagnoosi: Refluksitauti tai hiatustyrä – vaatii lisätutkimuksia

Edson sanoo: Kärsin runsaasta röyhtäilystä noin tunnin kuluttua syömisestä, joka alkoi noin 10 vuotta sitten, mutta on pahentunut viime aikoina.

kuinka vanha on noel edmonds 2015

Saan myös vatsakipuja, jotka voivat kestää useita päiviä. Otan Omepratsolia (joka alentaa happopitoisuutta) joka päivä tai minulla on huomattavaa kipua.

Herra Westin arvio: Epämukavuudestaan ​​huolimatta Edsonin suolistotottumukset eivät muuttuneet, mikä on rauhoittavaa.

Mutta hän kuuluu korkeamman riskin ikäryhmään, ja ottaen huomioon hänen aikaisemmat refluksioireensa, suosittelen hänelle gastroskopiaa (suun kautta mahalaukkuun lähetettävä kamera) nähdäkseen, onko hänellä gastroesofageaalinen refluksitauti (GERD).

Tämä tapahtuu, kun mahahappo virtaa takaisin ruokatorveen aiheuttaen närästystä.

Tai se voi mahdollisesti olla hiatustyrä – kun osa mahasta puristuu rintaan pallean aukon kautta, jolloin mahahappo virtaa takaisin ylös.

Kuinka parantaa terveyttäsi

Katso Myös: