Tarkastellaan Texasin ja Kalifornian hyvin erilaisia ​​rokotusmenetelmiä

Tiede

Horoskooppi Huomenna

Luotto: Suunnittelija Lauren Young/Shutterstock

Tämä Anna Almendralan ja Sandy Westin artikkeli ilmestyi alun perin Kaiserin terveysuutiset .




Kalifornia ja Texas, maan kaksi väkirikkainta osavaltiota, ovat omaksuneet radikaalisti erilaisia ​​lähestymistapoja pandemiaan ja rokotuskampanjaan sen lopettamiseksi.



Kalifornia on korostanut riippuvuuttaan tieteeseen ja politiikkaan, jonka se sanoo pyrkivän parantamaan sosiaalista tasa-arvoa.



Texasin osavaltion virkamiehet ovat korostaneet yksilön oikeuksia ja talouden suojelemista jättäen usein huomiotta kansanterveysvaroitukset, mutta rohkaisevat rokottamiseen – ja kutsuvat sitä henkilökohtaiseksi valinnaksi.

Silti Kalifornian sitoutuminen pääomaan ei näytä laittaneen osavaltio ohittaa Texasin latinoiden rokottamisessa, sillä heitä on noin 40 prosenttia molempien osavaltioiden väestöstä. Latinot ovat kärsineet suhteettoman paljon COVIDista, koska köyhimmät asuvat yleensä ahtaassa asunnossa, saavat huonompaa terveydenhuoltoa ja ovat todennäköisemmin työskennelleet kodin ulkopuolella.

Kaliforniassa, 22 % latinalaisamerikkalaisista oli rokotettu 12. huhtikuuta alkaen; Texasissa 21 prosenttia.



Texasilla on yleensä mennyt paljon paremmin kuin Kaliforniassa Tautien valvonta- ja ehkäisykeskusten tuoreen analyysin mukaan tavoittaa erittäin haavoittuvat ryhmät rokotteiden jakelun ensimmäisten kuukausien aikana. Texas oli listalla seitsemäs; Kalifornia oli viides viimeisestä.

Kaiken kaikkiaan Kalifornian pandemiamittarit ovat kuitenkin olleet parempia. Koska se avasi rokotuskelpoisuuden kaikenikäisille 15. huhtikuuta, 49 % 16-vuotiaista ja sitä vanhemmista kalifornialaisista olivat joko osittain tai kokonaan rokotettuja verrattuna 43% teksasalaisista .



Molemmat osavaltiot olivat rinnakkain, kunnes ankara talvimyrsky helmikuussa katkaisi sähköt viikoksi suuressa osassa Texasia. 'Emme koskaan todella toipuneet sen jälkeen, ja tarkalleen, miksi kokomme lisäksi ei ole täysin selvää', sanoi Tohtori Peter Hotez , Baylor College of Medicinen National School of Tropical Medicine -koulun dekaani.

Kalifornialla menee myös paljon paremmin infektioiden vähentämisessä. Osavaltion seitsemän päivän keskiarvo on 52,7 tapausta ja 1,8 kuolemaa 100 000:ta kohti 15. huhtikuuta, seitsemän päivän keskiarvo positiivisuusaste 1,5 % . Samaan aikaan Texasissa on 73,3 tapausta ja 1,5 kuolemaa 100 000:ta kohden seitsemän päivän keskiarvolla positiivisuusaste 7 % .

kuinka kauan makkaroita paistaa

Osavaltioiden johtajat ovat reagoineet eri tavalla näihin mittareihin. Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on asettanut 15. kesäkuuta päivä useimpien pandemiarajoitusten lopettamiseksi suuria takaiskuja lukuun ottamatta, mutta hän aikoo jatkossakin vaatia maskin käyttöä julkisilla ja riskialttiilla työpaikoilla. Samaan aikaan Texasin kuvernööri Greg Abbott antoi 10. maaliskuuta kaikkien yritysten avautua kokonaan uudelleen ja poisti osavaltion laajuisen maskin mandaatin.



Yksilön vapauden käsite toimii hyvin Texasin politiikassa, ja se on ollut eturintamassa koko pandemian ja rokotteiden käyttöönoton ajan. Samalla kun osavaltion virkamiehet ovat rohkaisseet teksasilaisia ​​suojautumaan koronaviruksen leviämiseltä, ne ovat samalla taistelleet paikallisten viranomaisten ponnisteluja tällaisten toimenpiteiden täytäntöönpanemiseksi.

Vaikka Newsom asetti yhden varhaisimmista ja tiukimmista osavaltion sulkemisista maassa 19. maaliskuuta, Texasin oikeusministeri Ken Paxton kutsui alun perin paikallisia maskivaltuutuksia ja liiketoimintarajoituksia. laitonta ja täytäntöönpanokelvotonta .” Abbott perusti lopulta a maskimandaatti ja muut rajoitukset heinäkuussa taudin nousun jälkeen. Nämä toimenpiteet kohtasivat vastustusta hänen oman puolueensa sisällä Texasin republikaanien puheenjohtajan Allen Westin kanssa johtaa protestia kuvernöörin kartanon ulkopuolella lokakuussa.

”Rokotteita ei tehty vain sinun henkilökohtaista suojaasi varten. Ne on tehty yhteiskunnan hyödyksi. Se on viesti, joka on kadonnut yhteiskunnassamme.'
- Tri Andrea Caracostis

Tätä jännittynyttä poliittista taustaa vasten Texasin osavaltion johtajat ovat olleet pehmeämpiä rokotusviesteissään Kaliforniaan verrattuna. Molemmat kuvernöörit saivat rokotuksensa suorassa TV-lähetyksessä, mutta kumpikin on tarjonnut erilaisia ​​viestejä siitä, kuinka heidän äänestäjiensä tulisi nähdä otokset.

Huhtikuun 8. päivän twiitissä Abbott juhli osavaltion juhlaa saavuttaa 13 miljoonaa rokotusta, lisää: 'Nämä rokotteet ovat aina vapaaehtoisia.' Tämä pehmeästi poljettu viesti tulee läpi myös Abbottin asenteessa naameihin. Huolimatta määräyksen poistamisesta maaliskuun alussa, kuvernööri kehottaa edelleen asukkaita käyttämään niitä .

Teksasin kansanterveysasiantuntijat ovat olleet turhautuneita siitä, mitä he pitävät puolimielisenä kansanterveystoimien tukena. 'On psykoottista kuunnella kahta hyvin erilaista viestiä', sanoi Tohtori Andrea Caracostis , Houstonissa sijaitsevan HOPE Clinicin toimitusjohtaja, joka palvelee vähemmistöjä ja maahanmuuttajia. ”Rokotteita ei tehty vain sinun henkilökohtaista suojaasi varten. Ne on tehty yhteiskunnan hyödyksi. Se on viesti, joka on kadonnut yhteiskunnassamme.'

Newsom puolestaan ​​puhuu rokotuksista vastuullisuuden näkökulmasta muita kohtaan. 'Rokottaminen on tärkeä askel, jonka voimme ottaa suojellaksemme itseämme, rakkaitamme ja yhteisöämme, ja se vie meidät paljon lähemmäksi tämän pandemian lopettamista', Newsom sanoi 1. hän sai rokotuksensa .

Newsomin usein toistuva ”pohjoisen tähden” arvo on tasa-arvo – käsitys, jonka mukaan pandemiasta eniten loukkaantuneiden hyvinvoinnin pitäisi olla olennaista pandemian torjunnassa. Maaliskuun 4. päivästä alkaen hänen hallintonsa jakoi 40 % rokotteistaan ​​alueille, joilla on havaittu 40 % COVID-tapauksista ja kuolemista. Kalifornia on myös investoinut 52,7 miljoonaa dollaria rahoittaakseen yli 300 'luotettua sanansaattaja' -yhteisöorganisaatiota rokotteiden edistämiseksi. Hän teki suuren yleisön rokotuskelpoiseksi vasta 15. huhtikuuta priorisoidakseen haavoittuvimpia ja riskiryhmiä. Texas puolestaan ​​avasi rokoteputken kokonaan 29. maaliskuuta.

Kalifornian kamppailu rotu- ja etnisten vähemmistöjen ja haavoittuvimpien rokottamisesta huolimatta intensiivisistä kansanterveysinvestoinneista ja näihin yhteisöihin kohdistuvasta huomiosta herättää kysymyksiä osavaltion rokotuskelpoisuuspäätöksistä. Elizabeth Wrigley-Field , sosiologian apulaisprofessori Minnesotan yliopistossa.

Sekä Texasissa että Kaliforniassa, kuten monissa osavaltioissa, rokotettiin ensin terveydenhuollon työntekijät ja pitkäaikaishoidon asukkaat, jotka ovat enemmistön valkoisia. Mutta Texasissa ihmiset, joilla on perussairauksia - kuten tyypin 2 diabetes, sirppisolusairaus tai liikalihavuus - myös tuli oikeutettu ampumiseen 29. joulukuuta .

Kaliforniassa ihmisiä, joilla oli perussairauksia, lisättiin kelpoisuusluetteloon vasta maaliskuun puolivälissä, ja luettelo taustaolosuhteista olivat paljon tiukemmat kuin Texasin ohjeet.

'Tuo tammikuun ja maaliskuun puolivälin välinen kuilu, se on sellainen tarina minulle', Wrigley-Field sanoi.

Kalifornian viranomaiset päättivät 13. tammikuuta asettaa etusijalle yli 65-vuotiaat ihmiset. Monet yli 65-vuotiaat valkoiset olivat huomattavasti pienemmässä riskissä kuin nuoremmat värikkäät, sanoi Wrigley-Field, joka väittää, että että ikään perustuva kelpoisuus hyödytti vanhempia, valkoisia väestöryhmiä nuorempien värillisten ihmisten kustannuksella, jotka olivat suuremmassa vaarassa joutua COVID-sairaalaan ja kuolla.

Yli 65-vuotiaiden etusijalle asettaminen asettaisi latinalaisamerikkalaiset välittömästi 2-1 epäedulliseen asemaan valkoisiin nähden, päätteli. Thomas Selden , perustuen yhteistyössä kirjoittajien kanssa tehty tutkimus Terveydenhuollon tutkimus- ja laatuvirastossa (heidän johtopäätöksensä eivät välttämättä edusta AHRQ:ta tai HHS:ää). Tiettyjä sairauksia sairastavien ja välttämättömien työntekijöiden prioriteettitasot olisivat hyödyttäneet köyhiä ja latinalaisamerikkalaisia, ja heidän työntäminen alaspäin 'saattaa olla yksi tekijöistä, miksi näemme näiden ryhmien alhaisempia korkoja', hän sanoi.

20-54-vuotiaat latinalaisamerikkalaiset Kaliforniassa olivat 8,5 kertaa todennäköisemmin kuolla COVIDiin kuin samanikäiset valkoiset maaliskuusta heinäkuuhun Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan.

Helmikuun puolivälissä , ensiapuhenkilöt ja koulutuksen, ruoan ja maatalouden työntekijät saivat rokotuksen Kaliforniassa. Läänin terveysosastot saivat kuitenkin asettaa omat aikataulunsa, ja Los Angelesissa ne välttämättömät työntekijät olivat oikeutettuja vasta 1. maaliskuuta rajoitetun rokotetarjonnan vuoksi.

Itse asiassa joulukuusta maaliskuuhun ei ollut kelpoisuustasoa, joka priorisoi ryhmiä, jotka olivat pääasiassa latinalaisia ​​tai mustia osavaltion suurimmassa läänissä ja osavaltion COVID-tapausten ja -kuolemien keskipisteessä.

Rotu- ja etnisten vähemmistöjen rokotteiden epäröinti on hiipunut, kun koulutus on lisääntynyt, saatavuus on parantunut ja yhä useammat ihmiset näkevät ystävien ja naapurien saavan rokotteen turvallisesti.

Osavaltion lähestymistapa haittasi pyrkimyksiä tavoittaa latinolaisia, jotkut läänin terveysosastot sanovat. Kernin piirikunnassa latinalaiset muodostavat 53 % väestöstä ja 57 % COVID-tapauksista, mutta he saivat vain 36 % rokotteista 15. huhtikuuta mennessä. Sekaannukset välttämättömien työntekijöiden kelpoisuustasoista sai monet ajattelemaan, että se ei ollut heidän omansa. 'Käänny', sanoi Brynn Carrigan, piirikunnan kansanterveysjohtaja.

Tohtori Tomás Aragón, osavaltion kansanterveysviranomainen ja Kalifornian kansanterveysministeriön johtaja, puolusti osavaltion alkuperäistä ikään perustuvaa lähestymistapaa ja sanoi, että se oli strategia, jolla varmistetaan, että latinolaiset ovat etusijalla. Hän huomautti, että vaikka latinalaiset aiheuttivat 48 prosenttia osavaltion COVID-kuolemista, suurin osa näistä kuolemista tapahtui yli 65-vuotiaat ihmiset .

'Olemme nykyään huomattavasti paremmassa paikassa kuin monet osavaltiot, ei vain siksi, että rokotestrategiamme pelasti ihmishenkiä ja piti ihmisiä poissa sairaaloista, vaan myös siksi, että keskityimme todistettuihin kansanterveystoimenpiteisiin, kuten naamiointiin, etäisyyksiin, käsien pesuun ja jäljittämiseen. 'Aragón sanoi sähköpostitse lähetetyssä lausunnossa.

Rotu- ja etnisten vähemmistöjen rokotteiden epäröinti on hiipunut, kun koulutus on lisääntynyt, saatavuus on parantunut ja yhä useammat ihmiset näkevät ystävien ja naapurien saavan rokotteen turvallisesti. Sen sijaan rokotteen epäröinti näyttää korkealta republikaanien joukossa , erityisesti valkoiset evankeliset, mukaan useisiin äänestyksiin .

Mutta luottamus rokotteisiin kasvaa jopa republikaanien keskuudessa Frank Luntzin äskettäin tekemän kyselyn mukaan, jonka julkaisi. de Beaumontin säätiö . Se osoitti, että 38 prosenttia Trumpin äänestäjistä ja 48 prosenttia Bidenin äänestäjistä sai todennäköisemmin rokotuksen kuin maaliskuussa.

pysyy parhaiten huulipunassa

Vaikka jotkut asiantuntijat sanoivat, että johdonmukaiset viestit poliitikoilta olisivat hyödyllisiä, aika ja kokemus katsomaan, kuinka ystävät ja perheenjäsenet saavat turvallisesti rokotuksia, sekä kommunikointi luotettavien henkilöiden – erityisesti henkilökohtaisten lääkäreiden – kanssa on tehokkain tapa ratkaista pistoksista piilevät huolet.

'Mikä tulee muuttumaan siinä, että rokotteet ovat helpommin saatavilla perusterveydenhuollon tarjoajille… he luottavat ja saavat vastaukset kysymyksiinsä, koska uskon, että he epäröivät rokotteita vastaan ​​​​rokotuksen vastustajia', sanoi Tohtori David Lakey , ylilääkäri Texasin yliopistossa System.


Katso Myös: