Tony Robinsonin salainen sydänsärky jätti hänet 'yksin ja vihaiseksi'

Julkkis Uutiset

Horoskooppi Huomenna

Sir Tony Robinson on pitänyt meidät innostuneena nopealla nokkeluudellaan, koomisella ajoituksellaan ja improvisoinnillaan, olipa hän sitten palveleva palvelija Baldrick 1980 -luvun Blackcomder -komediassa, esittelemässä historiaohjelmaa Time Team tai kävelemässä Thames -jokea uudemmassa dokumentissaan.



Mutta naurun ja viihteen takana on mies, joka vietti osan kolmen vuosikymmenen ajan avuttomasti katsellen, kuinka hänen rakkaat vanhempansa - Leslie ja Phyllis - joutuivat Alzheimerin taudin kauhistuttavan otteen alle, jättäen hänet yksin, kyvyttömäksi ja vihaiseksi.



Tony on nyt 74 -vuotias ja kuuluisa Alzheimerin yhteiskunnan kannattaja, ja hän kampanjoi sairastuneiden paremman hoidon sekä heidän unohdetun hoitajien armeijansa tunnustamisen ja tuen puolesta.



Tony Robinson on viettänyt osia kolmesta vuosikymmenestä avuttomasti katsomassa, kun hänen rakkaat vanhempansa - Leslie ja Phyllis - joutuivat Alzheimerin taudin kauhistuttavan otteen alle (Kuva: Getty Images National Lottery)

Tässä kuussa hän osallistuu hyväntekeväisyysjärjestön Memory Walk -tapahtumaan Lontoon Regent's Parkissa kerätäkseen tietoisuutta ja varoja auttaakseen aivohäiriöstä kärsiviä ihmisiä, jotka tuhoavat muistin ja ajattelutaidot.

dan neal rylan clark neal

Ihmiset haluavat sulkea silmänsä ja korvansa Alzheimerille, koska se vaikuttaa suurelta ratkaisemattomalta ongelmalta, hän sanoo. Tarvitsemme toveruuden tunnetta pitääksemme sen esityslistan kärjessä. Olemme nähneet Covidilta, kuinka on mahdollista mobilisoida lääketieteen ammatti maailmanlaajuisesti. Yhdessä voimme siirtää vuoria.



Tony, joka asuu Länsi -Lontoossa vaimonsa Louisen kanssa, oli täysin tietämätön Alzheimerin taudista, kun hänen isänsä osoitti oireita 1980 -luvulla. Olin Bristolissa, kun äitini soitti keskellä yötä suuressa hädässä, hän muistelee. Isäni käyttäytyi hyvin oudosti.

Hän halusi hänen ottavan kaikki kupit kaapista ja asettavan ne niin, että kahvat olivat luoteeseen päin. Hän alkoi itkeä, koska hän ei tiennyt mihin suuntaan luoteis oli.



Olin 120 mailin päässä ja tunsin itseni täysin voimattomaksi.

Ironista kyllä, hänen isänsä, paikallishallinnon virkamies, oli opettanut Tonylle ajattelun taiteen 12 -vuotiaasta lähtien.

Meillä olisi loogisia argumentteja ydinaseriisunnasta ja apartheidista, hän sanoo. Hän opetti minua improvisoimaan.

Hän menetti vanhempansa, Leslie ja Phyllis, dementiaan vuosina 1989 ja 2005 (Kuva: Alzheimerin yhteiskunta)

Mutta kun Alzheimerin tauti iski, kirkas, kykenevä isä Tony tiesi hitaasti.

Hän sanoo: Et saanut oikeaa diagnoosia noina päivinä. Tiesimme hämärästi, että isällä oli jotain nimeltään Alzheimerin tauti. Hän käytti lääkkeitä estääkseen hänet kiihtymästä, mutta jälkikäteen ymmärrän, että suuri osa hänen kiihtymyksestään oli pelkoa, koska hän oli tilanteessa, jota hän ei ymmärtänyt eikä voinut hallita sitä.

Perheelle oli turhautumista - ja vihaa - että Leslie saattoi muuttua rauhallisesta ja kirkkaasta hallitsemattomaksi. Silti hän tunnisti aina Tonyn ja hänen lapsenlapsensa Laura, 43, ja Luke, 41.

Isäni sai pari pientä sydänkohtausta ja pienen aivohalvauksen, Tony sanoo. Hän kuoli vuonna 1989 76 -vuotiaana. Se tapahtui hyvin nopeasti. Se oli hänelle paras tie ulos. Ja näin kauhun naamion jättävän hänen kasvonsa ja vanha isäni heräsi eloon. Hänen kuolintodistuksessaan sanottiin, että hän oli kuollut aivohalvaukseen. He eivät kirjoittaneet Alzheimerin tautia kuolintodistuksiin.

Vain muutama vuosi Leslien kuoleman jälkeen Tonyn äiti Phyllis, pikakirjoittaja, alkoi muuttua hajamieliseksi. Hänen terveytensä heikkeni vasta sen jälkeen, kun hänelle oli tehty jalkojen suonikohjuja koskeva leikkaus.

Jotain meni pieleen anestesian kanssa, Tony sanoo. Emme tiedä mitä. Häpeällisesti sairaala menetti muistiinpanot. Äiti oli kuoleman ovella useita viikkoja. Kun hän tuli takaisin tajuihinsa, hän oli kunnossa pari viikkoa, mutta sitten hän putosi täydelliseen Alzheimerin tautiin.

kuinka vanha scott discick on

Kun molemmat vanhemmat ovat kaatuneet sairaudesta, joka vaikuttaa tällä hetkellä 850 000 ihmiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Tony on varovainen omasta terveydestään (Kuva: Paul Marc Mitchell)

Tajusin, että minun on katsottava äitini menevän samalla tavalla kuin isä, mutta siihen mennessä - 1990 -luvulla - minulla oli hieman enemmän tietoa Alzheimerin taudista. Olin äitiä kohtaan ystävällisempi ja ymmärtäväisempi. Se on viimeinen lahja, jonka isäni antoi äidilleni.

Phyllis oli hoitokodissa kahdeksan vuotta ennen kuolemaansa vuonna 2005. Muutama viikko ennen kuolemaansa 89 -vuotiaana hän suostui kuvattavaksi TV -ohjelmaan Tony Robinson: Minä ja äitini. Hän piti sitä hyvänä asiana, muistelee Sir Tony. Hän oli harrastanut amatööri -draamaa suurimman osan elämästään. Lopulta hänellä oli päärooli.

En tuntenut syyllisyyttä siitä, etten voinut huolehtia äidistäni, mutta tunsin syyllisyyttä siitä, että en ymmärtänyt enempää, että en käynyt katsomassa häntä joka päivä, että joskus ärsyynnyin hänen kanssaan. En ollut lujempi sairaalan kanssa.

Silti Tonyn saamat opetukset pitävät häntä hyvässä asemassa hyväntekeväisyyden tukijana. Hän sanoo: Kunnioitan niin paljon omaishoitajia, jotka jatkavat sotilaita elämänsä suurimman kriisin läpi. En voi tehdä mitään sille, että heidän läheisillään on tämä sairaus, mutta voin kertoa heille, kuinka tärkeää on huolehtia itsestään ja saada hengähdystauko.

Molemmat vanhemmat kaatuvat sairaudesta, joka vaikuttaa tällä hetkellä 850 000 ihmiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Tony on varovainen omasta terveydestään.

Olen fatalisti, hän myöntää. Jos Alzheimerin tautia tapahtuu, se tapahtuu. Mutta tiettyjä asioita tiedän, että minun pitäisi tehdä. Tiedän esimerkiksi, että minun ei pitäisi kantaa liikaa painoa.

Tony kampanjoi sairastuneiden paremman hoidon puolesta ja heidän unohdetun hoitajien armeijansa tunnustamisen ja tuen puolesta (Kuva: PA Wire/Press Association Images)

Säännöllinen kävelijä, hän ja Louise saivat maaliskuussa pelastavan West Highland Terrierin Holly Berryn RSPCA: lta Derbyssä. Siitä lähtien hän on kadottanut kaksi kiveä.

Hän käy kuntosalilla aina kun voi ja saavuttaa säännöllisesti 10000 askelta päivässä.

Hän haluaa myös pitää aivonsa aktiivisina ja on ollut kiireinen dokumenttielokuvien tekemisessä, mukaan lukien kolme Channel 5 -sarjaa - Around the World by Train, The Thames: Britain's Great River ja Tony Robinson's History of Britain.

Henkisesti sitoutuminen on niin
tärkeää, hän nauraa.

On tärkeää, että minulla on paljon lautasellani.

*Osallistu omalle muistikävelyllesi syyskuussa ja auta Alzheimerin yhteiskuntaa. Rekisteröidy osoitteessa memorywalk.org.uk

Katso Myös: